Hlavní obsah

Výškař Bába si po mítinku v Římě věří

ŘÍM

Magická hranice 240 centimetrů už není pro Jaroslava Bábu v nedohlednu. Výkonnost i psychická odolnost vítkovického výškaře roste každý rok a jednadvacetiletý talent se o výšku světové supertřídy poprvé v kariéře pokoušel v pátek na mítinku Zlaté ligy v Římě. V nejkvalitnějším závodu posledních let nakonec obsadil společně s olympijským vítězem Stefanem Holmem ze Švédska druhé místo výkonem 236 centimetrů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába

Článek

Tímto skokem vyrovnal bronzový olympijský medailista z Atén nejlepší český výkon pod otevřeným nebem, který už 18 let držel Ján Zvara. K vlastnímu národnímu rekordu z haly v Arnstadtu chyběl Bábovi centimetr. Podle nových pravidel IAAF se v technických disciplínách nedělí rekordy v hale a venku. "Užil jsem si to. Měl jsem formu, už před závodem jsem se cítil skvěle," řekl Bába.

O český rekord se v závodu pokoušel, ale pouze jednou. Zatímco vítězný Ukrajinec Andrej Sokolovskij skočil 238 cm napoprvé, po prvním nezdaru se Bába nespokojil s druhým místem a zbývající dva pokusy si nechal na 240 cm stejně jako Holm, který předchozí výšku vynechal úplně. Tři výškaři bojovali s magickou hranicí 240, což fanoušci nikdy v historii neviděli. "Chtěl jsem vyhrát. Takové nervy se ale hned tak nevidí," přiznal Bába.

Juniorský mistr Evropy a bronzový medailista z loňského halového mistrovství světa nedokázal říct, proč zrovna v Římě skákali výškaři tak vysoko. "Asi jsme se vzájemně vyhecovali, bylo ideální počasí, dobrý sektor, snad jen diváků by mohlo být víc," přemítal Bába. Co mu chybělo k tomu, aby uspěl ještě výš? "Těch 240 cm už je sakra vysoko, není to legrace, musí všechno vyjít," prohlásil. "Hlavně mistrovství světa asi bude kvalitní," tuší před Helsinkami.

Výška 236 centimetrů napodruhé i s menším dotykem laťky

Výšku 236 centimetrů zdolal napodruhé i s menším dotykem laťky. Český rekord ho nezajímal. "O to se budu moci v sezoně pokoušet ještě několikrát," mávl rukou. Byl hlavně rád, že si vyzkoušel výšku 240 cm. "Byla to výzva, sice jsem to měl v tréninku na stojanech, ale jen abych se podíval. Skákal jsem to poprvé. A druhý pokus byl vcelku dobrý, určitě se to dá skočit," tvrdí.

Bába od pátku konečně ví, jaké to je skákat na výjimečných výškách. A loni už prokázal i velké sebevědomí, když na olympiádě riskoval a nechal si poslední skok na další výšku 234 cm, který mu pak vynesl bronz. "Tentokrát to ještě nevyšlo, ale vyjde to příště. Mám na to," řekl rozhodně Bába, který se na páteční závod nijak zvlášť nepřipravoval.

První možnost zkusit znovu ohrozit magickou výšku bude mít na mistrovství Evropy atletů do 22 let v Erfurtu příští týden, kam odjede jako velký favorit na titul.

Reklama