Hlavní obsah

Běžeckou Grand Prix v Praze vyhráli Keňané v traťových rekordech

Praha

Keňští běžci ovládli stejně jako loni závod Birell Grand Prix Praha na 10 kilometrů v centru metropole a navíc vylepšili traťové rekordy. Cílem proběhl jako první Geoffrey Ronoh v čase 27:28 a porazil o čtyři sekundy držitele nejrychlejšího maratónského času v historii krajana Geoffreyho Mutaie. Třetí skončil další Keňan Nicholas Kipchirchir.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Keňan Geoffrey Ronoh se stal v sobotu v Praze vítězem Mezinárodního běžeckého závodu na 10 km Birell Grand Prix Praha.

Článek

Mezi ženami, které běžely desítku v rámci Grand Prix po loňské premiéře teprve podruhé, byla nejrychlejší Corretti Jepkoechová za 31:05. V ženské kategorii obsadily Keňanky prvních pět míst, v mužském závodu byli jejich krajané na prvních šesti pozicích.

Nejlepšími českými závodníky byli mistři republiky v běhu na 10 tisíc metrů na dráze Milan Kocourek a Lucie Sekanová, která byla celkově devátá. Kocourek doběhl jako dvacátý z mužů v čase 30:26.

„Večerní závod je pro mě jako ušitý. Dva roky jsem na tomhle závodě měl smůlu, konečně se to zase podařilo," pochvaloval si Kocourek v rozhovoru s Českou televizí. „Jsem spokojený. S časem pod třicet minut bych byl spokojenější, ale nechal jsem se strhnout atmosférou a začátek jsem měl hodně rychlý. Ke konci mi trochu docházely síly," uvedl.

V polovině trati byla z českých žen ještě nejlepší Anežka Drahotová, nejlepší domácí závodnice při jarním Pražském půlmaratónu. Všestranná sportovkyně, která v srpnu získala bronz v chůzi na mistrovství Evropy a nyní ji čeká světový šampionát v silniční cyklistice, nakonec byla dvanáctá a našla tři české přemožitelky.

Vítězný Ronoh, který před pár týdny překvapil v Olomouckém půlmaratónu, kde jako vodič porazil všechny včetně světového rekordmana Wilsona Kipsanga, překonal o šest sekund dosavadní pražské maximum krajana Philemona Lima z roku 2011. Jepkoechová zlepšila o 55 sekund loňský výkon jiné Keňanky Josephine Chepkoechové.

Běžecký závod Birell Grand Prix Praha (10 km):
Muži:
1. Ronoh 27:28
2. Mutai 27:32
3. Kipchirchir (všichni Keňa) 27:38
...20. Kocourek 30:26
22. Homoláč (oba ČR) 30:57
Ženy:
1. Jepkoechová 31:05
2. Chemtaiová-Ndiemaová 31:51
3. Chepchirchirová (všechny Keňa) 32:30
...9. Sekanová 34:58
10. Kamínková (obě ČR) 35:38

Reklama

Související témata: