Hlavní obsah

Bába: Toužil jsem překonat 240, to už zní přece jenom lépe

PRAHA

Výška snů. Tak by se dal charakterizovat páteční závod ve skoku vysokém na Zlaté lize v Římě. Jaroslav Bába skočil 236 cm, přesto to ale nakonec stačilo jen na druhé místo, pro vítězství si doskočil Ukrajinec Sokolovskij. "V Římě vypadal nádherně, to byl jeho zatím životní závod," hodnotí Bába soupeře v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

V Římě byla k vidění nejlepší výškařská soutěž za poslední léta. Čím to? Sám nevím. Bylo výborné počasí, téměř bezvětří a měli jsme i skvělé podmínky. Sektor byl tartanový, což více vyhovuje výškařům, zatímco tvrdší mondo mají zase radši sprinteři. Všichni si to tam pochvalovali. Akorát diváci nebyli nic moc, musel jsem se hodně snažit, abych je roztleskal, ale ke konci už se chytli. Celkově z toho mám super pocit, vždyť jsem si skočil venkovní osobní rekord 236.

Ani ten nestačil na vítězství, vždyť Ukrajinec Sokolovskij skočil ještě o dva centimetry výše... V Římě vypadal nádherně, to byl jeho zatím životní závod. Ale je strašně nevyrovnaný, jednou skočí 220, jindy 240. Má strašně rychlý rozběh, a když v něm udělá malou chybičku, úplně ho to rozhodí.

Na výšce 238 jste absolvoval jen jeden pokus, zbylé dva jste si nechal na 240. Vás nelákalo zlepšit o centimetr český rekord? O to mi ani tolik nešlo, spíš jsem toužil po 240, to už zní přece jenom lépe. To je další hranice.

Jaké to bylo, mít před sebou poprvé v životě laťku tak vysoko? Mně tam ta výška připadala strašně nízko. Stojany byly vysoké, takže opticky to z dálky tak hrozné nebylo. Až když jsem přiběhl blíže, viděl jsem, jak je to vysoko, ale to už jsem byl tak nažhavený, že to bylo jedno. Měl jsem z toho dobrý pocit, jeden pokus nebyl úplně beznadějný, kdybych měl lepší rytmus rozběhu, tak jsem to mohl skočit. Ale ještě je čas si to osahat a pak to skočit.

Třeba v Helsinkách? Třeba. I když radši mlčím, v hale jsem taky pořád říkal, kolik skočím v Madridu, a pak nic...

Začátek letní sezóny jste tak oslnivý neměl. Pomohlo vám týdenní soustředění v Tatrách? Určitě. Cítím se v dobré kondici a pořád by to mělo jít nahoru. Až k Helsinkám, to je ten hlavní vrchol, kde by měla forma kulminovat.

Jak nesl ztrátu šance na jackpot Holm? Byl trošku přešlý, ale věděl, že neprohrál svou chybou. Sokolovskij byl v pátek opravdu lepší a zasloužil si vyhrát.

Soutěž v Římě se vydařila i Svatoslavu Tonovi. Vypadal výborně, měl z toho dobrý pocit a byl spokojený. Ale taky říkal, že už mlel z posledního, během deseti dnů absolvoval pět závodů. Vyždímal ze sebe všechno a sotva mohl chodit. Teď má čtrnáct dní pauzu, takže si dá krátký tréninkový cyklus.

Vás teď v týdnu čeká mistrovství Evropy do 22 let v německém Erfurtu. Ale beru to jako normální mítink, sezóna má pro mě jediný vrchol a tím je mistrovství světa v Helsinkách, to je pro mě důležité. A doufám, že tam vyhraju. (úsměv)

Už víte, jaká vás čeká v Erfurtu konkurence? Nebude to špatné. Rus Dmitrik, Polák Bieniek, možná se tam objeví i mladý Švéd Thörnblad, který už letos také skočil 231.

Další mítink Zlaté ligy je na programu 29. července v Oslu, ten máte také v plánu? Ano, i Stockholm o tři dny dříve. Ale po Erfurtu budu mít zhruba deset dní pauzu, během níž trochu víc potrénuju.

Reklama