Hlavní obsah

Pokoření pěti metrů je zřejmě otázkou týdnů

PRAHA

Měsíc, maximálně dva dávají odborníci pokoření pětimetrové hranice v ženské tyči. Ruska Jelena Isinbajevová zcela setřásla konkurenci a soupeřkami už jí nejsou ostatní tyčkařky, ale jen rekordní výšky. Tu zatím poslední zdolala o víkendu v Madridu. Až do soboty se třiadvacetiletá Ruska držela svého tempa zlepšování světových rekordů po centimetru. V Madridu se rozhodla dohnat manko a posunula historické maximum na 495 cm.

Článek

Nyní ji čekají starty v pátek v Londýně a za týden ve Stockholmu, mistrovství světa v Helsinkách a pak dva mítinky Zlaté ligy. Pokud by všude překonala světový rekord o centimetr, vyšel by historický pokus na bruselský mítink. Tam by se 26. srpna mohla fotit u světelné tabule, na níž by zářilo 500 cm.

Pokud se Isinbajevová nezraní, nemusí mít obavy, že by jí někdo překonání historické hranice vyfoukl. A tak může taktizovat. "Já si myslím, že pět metrů bude chtít skočit už na mistrovství světa v Helsinkách, přece jen je to nejsledovanější soutěž," domnívá se nejúspěšnější český tyčkařský trenér Boleslav Patera.

Kdyby však Isinbajevová chtěla k překonání bájné hranice přidat i kulatou prémii sto tisíc dolarů, nechala by si svůj pokus na pěti metrech na 10. září, kdy se koná v sídle Mezinárodní atletické federace (IAAF) Monaku finále Grand prix. Nedá se ale čekat, že by statut první ženy, která pět metrů přeskočila, Rusku ukonejšil. Bude chtít ještě výše.

"Přes zimu odstranila další technické nedostatky, má výborný somatotyp, takže podle mě je v jejích silách, aby skákala až kolem 520 cm," odhaduje Patera. Další její motivací je získat titul mistryně světa, který jí stále chybí, a překonat v počtu světových rekordů Sergeje Bubku. Nyní jich má patnáct, legendární Ukrajinec jich získal o 21 více.

Je z jiné galaxie, ale arogantní není

Isinbajevová je jak z jiné tyčkařské galaxie. Vždyť v Madridu na elitně obsazeném mítinku série Super Grand prix činil rozdíl mezi ní a druhou Islanďankou Elisdottirovou nevídaných padesát centimetrů! "Tyče používá stejně dlouhé jako já, ale rozběh má o půl vteřiny rychlejší," popisuje v Madridu čtvrtá Pavla Hamáčková.

I když na zbytek světové špičky hledí Isinbajevová z výšky, na jejím chování to podle Hamáčkové znát není. "Na to, že je Ruska a světová rekordmanka, je sympatická. Určitě by mohla být namyšlenější. Anglicky umí jen trochu a občas si udržuje odstup, což dělá hlavně její trenér, ale není problém s ní prohodit pár slov," říká.

Možný propočet světových rekordů:
22. červnaLondýn496
26. červnaStockholm497
10. srpnaHelsinky498
19. srpnaCurych499
26. srpnaBrusel500

Reklama