Hlavní obsah

Šebrle jede do Helsinek pro titul mistra světa

PRAHA

Desetibojař Roman Šebrle má před sebou pátý start na atletickém mistrovství světa. Je to poslední vrcholná soutěž, kterou světový rekordman a olympijský vítěz v kariéře ještě nevyhrál. Helsinky, kde šampionát začne v sobotu a desetibojaři budou soupeřit v úterý a ve středu, to mají změnit.

Článek

Závod bude s největší pravděpodobností hlavně Šebrleho soubojem s Američanem Bryanem Clayem a český atlet upozorňuje, že mu nestačí obhajoba stříbra z Paříže 2003.

V Aténách v roce 1997 skončil Šebrle jako novic devátý, o dva roky později v Seville závod nedokončil. V roce 2001, kdy v Götzisu jako první pokořil hranici 9000 bodů, ho postihlo zranění a z konečné desáté pozice sledoval třetí triumf svého tehdy ještě tréninkového partnera Tomáše Dvořáka. Před dvěma lety sice už stanul na stupních vítězů, ale opět se musel sklonit, tentokrát před jiným Američanem Tomem Pappasem.

Bere jedině zlato

Tentokrát se to prý nesmí opakovat, cíl je jasný: bere jedině zlato. "To ale bude hodně vysoko," tušil na úterní tiskové konferenci olympijský šampion. "Nechtěl bych skončit s výkonem pod 8800 bodů. A to vlastně ani nemůžu, protože Bryan (Clay) je připraven takový výkon udělat," upozornil vedoucí muž letošních světových tabulek. "To ale nic neřeší. Mě zajímá zlatá medaile, nikoliv výkon," prohlásil třicetiletý multiatlet. Jasno bude mít nejpozději příští týden ve středu krátce před 20:00 SELČ.

Před odletem se prý cítí jinak vloni než před olympiádou v Aténách. Tehdy měl pocit, že jeho forma gradovala o týden dříve. Tentokrát má tušení, že je tomu naopak. "Z posledního soustředění jsem se vrátil unavený a je to čím dál tím lepší," uvedl. Leccos mu napoví středeční mítink v Pardubicích, kde si zkusí 110 metrů překážek, skok daleký a vrh koulí. "Ale na takových závodech se nevyhecuji, v Helsinkách to bude lepší," byl si jist.

Do finské metropole odletí v neděli

Do finské metropole odletí v neděli, tradičně dva dny před závodem. "Abych se tam zbytečně nenervoval. I když určité napětí cítím a to je dobře," prohlásil. "Forma mi určitě graduje, takže jsem zvědavý. Ale jsou to jen pocity. Ty jsem v Götzisu měl také dobré a jak to dopadlo...," připomněl tradiční květnový mítink, který sice vyhrál, ale výkonnost mu srazila nemoc. "Když to ve Finsku půjde tak, jak má, bude to mezi mnou a Bryanem," odhadl Šebrle.

Clay dorazil do Helsinek dnes a podle slov svého manažera Paula Doyla je ve výborné formě. Závodit nebude zraněný obhájce titulu Pappas, naopak v sezoně operovaný Kazach Dmitrij Karpov, třetí z Atén, se dal do pořádku a nastoupí. Z Estonska přicházejí zprávy o dobré formě Kristjana Rahnua, na přední umístění budou pomýšlet také Alexandr Pogorelov z Ruska či Šebrleho tréninkový parťák Attila Zsivóczky z Maďarska. Chybět nebude Tomáš Dvořák.

Zánět tlustého střeva by výkon neměl ovlivnit

Zánět tlustého střeva, který Šebrleho v sezoně přibrzdil v přípravě, by jeho výkon neměl ovlivnit. "Beru na to léky pořád, nevím, jestli to je vyléčené," pokrčil rameny, ale vzápětí hned doplnil: "Doktor říkal, že se to hojí rychle, cítím se dobře."

Jeho nepovedený götziský výkon 8534 bodů mu stačí na vedoucí pozici v tabulkách. Šebrle se tím však nenechává uchlácholit. "Být světová jednička, to neznamená nic. Kdybych nevyhrál, budu zklamaný," pravil.

Ve Finsku nedávno závodil, v Aänekoski vyhrál trojboj. Ani ho moc nezaskočily zima a průtrž mračen. "Mně špatné počasí nevadí, kromě skoku o tyči se s tím umím vyrovnat lépe než ostatní," upozornil, že by jej neměly překvapit tradiční výkyvy počasí ve Finsku. "Nechám to ale na přírodě," uvedl. Spíš si je vědom, že mu trochu chybí rychlost. "Ale v ostatních disciplínách by to mělo být zase lepší, takže výsledek by měl být stejný," řekl.

Reklama