Hlavní obsah

Diskařka Cechlová takovou spoušť nečekala

HELSINKY

V úterý večer měla mít splněno a ve středu chtěla letět domů. Rozmary počasí však diskařce Věře Cechlové-Pospíšilové a dalším 11 závodnicím znemožnily házet finále. O medaile tak bude svěřenkyně trenéra Šilhavého bojovat na mistrovství světa v Helsinkách až ve čtvrtek.

Foto: archiv

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová

Článek

"Počítala jsem s tím, že se bude házet v dešti, byla jsem na to připravená. Měla jsem i speciální boty na mokro, aby mě nic nezaskočilo. Byla jsem správně nažhavená," přiznala 26letá diskařka Olympu Praha.

"Jenže to, co se potom strhlo, jsem opravdu nečekala." V podobném duchu hovořila i další z favoritek Němka Franka Dietzchová: "Na jednu stranu je strašně smutné, že jsme neházely, protože jsem se cítila moc dobře. Na druhou to ale bylo rozumné rozhodnutí, v takovém počasí by byl závod jedna velká loterie."

Když organizátoři rozhodli o přeložení finále, jela česká reprezentantka zpátky do atletické vesnice v Otaniemi a byla z toho hodně špatná. "Spíš nešťastná. Potkali jsme se spolu na večeři. Snažili jsme se ji povzbudit," prozradila překážkářka Zuzana Hejnová. "Jsme rádi, že tady s námi Věrka zůstane déle," usmívala se.

Houbovou omáčku nevařila

Svěřenkyně trenéra Josefa Šilhavého ve středu nezahálela. "Měla jsem odpoledne individuální trénink. Šlo spíš jen o to, abych byla v pohybu -nějaká kondiční cvičení a lehké posilování," přiblížila svůj program milovnice sladkostí. "Před finále si dám pro pohodu určitě čokoládu. Zásoby mám dostatečné..."

Kouč závodnice s osobním rekordem 67,71 přiznal, že Cechlová nesla přesunutí finále velice těžce. "Byla výborně připravena, klidně by si to se soupeřkami rozdala i v dešti. Jenže jim začalo dělat potíže měřicí zařízení a oni nebyli schopni s tím něco udělat. To byl hlavní důvod, proč disk odložili," uvedl Šilhavý.

Zkušený trenér prý něco podobného nikdy nezažil. "Takovou situaci nepamatuji za třicet let. V některých sportech je sice taková věc celkem běžná, ale když se kvůli počasí přeruší atletika, je to hodně neobvyklé," tvrdil. Když se s diskařkou vraceli z Olympijského stadiónu do vesnice, měla prý hlad a velkou chuť k jídlu. "To je dobré znamení," usmíval se Šilhavý. Včera se šel projít do lesa a našel několik pravých hřibů.

"Chtěl jsem Věrku trochu rozveselit, a tak jsem ji požádal, jestli by neuvařila houbovku, když má tolik času. Ale nedošlo k tomu..."

Reklama