Hlavní obsah

Bábovi mají v boji o stupně vítězů dodat sílu i talismany

HELSINKY

Dva čeští výškaři chtějí v pátek na mistrovství světa úspěšně projít kvalifikací, aby skákali nedělní finále. Jaroslavu Bábovi mají k vytoužené medaili pomoci nejen jeho schopnosti, ale také dva speciální talismany, které získal od nejmenovaného psychotronika.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

"Dostal jsem se na toho člověka přes mamku. Je to takový pán, který lidi nabíjí energií," prozradil Bába. Na cestu od něj dostal dva kovové přívěsky. Jeden má na kůži kolem krku, druhý si namotal do tkaničky u tretry. "Prý by to mělo pomoci, tak jsem zvědav..."

V kvalifikací musí k postupové jistotě zvládnout 229 cm. "Strach nemám, jsem v pohodě. I zdravotně. Doufám, že mám v odrazové levé noze dynamit, na soustředění ve Vysokých Tatrách jsem se na odrazech cítil perfektně," líčí vítkovický atlet.

Kvalifikační limit možná nebude třeba skočit

Kvalifikační limit 229 podle něj možná nebude třeba skočit. "Dvanáct lidí by to dát nemuselo, možná bude stačit dát na první pokus 227. Ale nedá se na to spoléhat," tvrdí dvacetiletý výškař, jehož příliš neděsí ani rozmary počasí. "Spíš naopak. Kdyby pršelo, může to být moje výhoda. Hodně lidí by za deště mohlo v kvalifikaci vyletět. Já mám na mokro dobré tretry a odrážím se úplně stejně, jako kdyby bylo sucho. Vůbec z toho nemám strach."

Závodník s osobním rekordem 237 cm se spíš obává silného větru. "Když bude foukat do zad, tak je to v pohodě. Ale může se taky stát, že zafouká čtyři metry za sekundu proti a v tom se snad ani nedá pořádně rozběhnout. Lepší, kdyby vítr nebyl žádný, ale tady to asi nehrozí," uvažuje svěřenec trenéra Dudy.

Dobrý není jen Holm

Na šampionát do Helsinek přijel Bába jako jeden z favoritů. Americký odborný časopis Track and Field ho ve svých prognózách zařadil na druhé místo za Švéda Holma. "Taky jsem to četl. Když už to takhle natipují, mohl jsem zůstat doma a tu medaili mi mohli poslat poštou," říkal s úsměvem na rtech.

"Nevím, jestli jsem velký favorit. Ale kdyby to vyšlo tak, že skončím druhý za Holmem, bylo by to fajn. Nedá se ale dopředu říkat, že se souboj o zlato zúží na nás dva. Myslím si, že dobří určitě budou Američané, oni se vždycky dokáží na velkou akci připravit," odhadoval Bába. "Třeba takový Hemingway. Vloni se nemohl dostat přes 230, jenže na olympiádě dal 234 a skončil druhý," říká bronzový z olympijské výšky v Aténách.

Otevřeně přiznává, že kdyby v deštěm zkrápěných Helsinkách vyšel bez medaile, byl by hodně zklamaný. "Stejně jako letos na halovém mistrovství Evropy v Madridu, kde jsem skončil čtvrtý. Teď ale cítím formu a věřím, že na některou z medailí mám," podotýká ke svým ambicím atlet z Havířova.

Bergqvistová byla super

Když přijel do finské metropole, stihl alespoň v televizi zhlédnout finále výšky žen. "Kajsa Bergqvistová byla super. Je skvělé, jakým způsobem se dokázala vrátit po těch problémech s achilovkou," vysekl poklonu zlaté medailistce.

Zaujala však i stříbrná Američanka Howardová. "A taky mě příjemně překvapila. Je úplně ztřeštěná, bylo na ní vidět, že se závodem vyloženě bavila. S každým si plácala, tancovala tam, dokonce si i gelovala vlasy. Dost možná tím některé soupeřky nervovala," vypozoroval Bába. Sám takový rozhodně není, maximálně se snaží koncentrovat na závod a ničím se nerozptyluje.

"Mezi muži je podobný šoumen Američan Nieto. Ale hlavně na výškařských mítincích. Tady asi moc blbnout nebude," dodal Bába.

V době kvalifikace normálně vstává

Večer před kvalifikací si v atletické vesnici dal malé pivo. "Aby se mi líp spalo." Nakonec však bude muset vstávat dřív, protože proti původním předpokladům přeložili kvalifikaci z večera už na 11 h SELČ.

"Doufám, že se včas probudím. Vstávám tady totiž ve čtvrt na jednu místního času a to už mám v pátek skákat..."

Reklama