Hlavní obsah

Mistrovství Evropy nebude brnkačka, Dvořák slyší samé superlativy. V akci chce mít 40 atletů

Praha

Neskrývá, že současné generaci atletů závidí, sám se během své veleúspěšné desetibojařské kariéry velkého šampionátu na domácí půdě nedočkal. Blížící se pražské halové mistrovství Evropy v atletice (5. - 9. 3.) si Tomáš Dvořák užije v roli šéftrenéra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Dvořák věří, že se bude moct v Praze spolehnout i na Zuzanu Hejnovou.

Článek

Sám ale dobře ví, že o žádné velké užívání nepůjde. „Bude víc atletů, trenérů i práce, rozhodně to nebude žádná brnkačka,“ tuší trojnásobný mistr světa. Kolik českých atletů by si mohlo vychutnat atmosféru vyprodané O2 arény? „Věřím, že přes čtyřicet,“ odhaduje šéftrenér.

Na posledním halovém ME v Göteborgu čítala česká výprava devatenáct atletů, pro šampionát na domácí půdě se však Český atletický svaz logicky rozhodl prostřednictvím mírnějších limitů nabídnout účast výrazně širší skupině závodníků.

Mistři republiky ve výhodě

„Snahou je, abychom naplnili co nejvyšší počty závodníků a přitom, aby se ti, kteří požadovaná kritéria splní, v evropské konkurenci neztratili,“ popisuje Dvořák filosofii tvorby limitů.

Na rozdíl od minulých akcí získali klid na přípravu úspěšní atleti z letní sezóny. Kdo se umístil do osmého místa na ME v Curychu ve shodných nebo obdobných disciplínách, měl účast jistou. Přímé pozvání od evropské asociace si vysloužila vícebojařka Eliška Klučinová.

Větší váhu má letos halové mistrovství republiky (21. a 22. února). Vítězové budou mít účast jistou, pokud splní požadovaná kritéria. „Limity jsou měkčí, a tak je vyšší pravděpodobnost, že je splní víc atletů. Mistry republiky jsme chtěli zvýhodnit,“ vysvětluje Dvořák, jehož snem je, aby se čeští atleti představili na šampionátu ideálně ve všech disciplínách. „Třeba u mužského trojskoku to asi nebude sranda, ale třeba budu mile překvapen,“ věří.

Marešová první limitářkou

Atleti mají na plnění limitů čas do 1. března, v rozbíhající se sezóně už se potřebný výkon povedlo dosáhnout výškařce Oldřišce Marešové. Jedno místo má pořadatelská země i v mužském sedmiboji, kde se o něj očekává boj mezi Adamem Sebastianem Helceletem a juniorským mistrem světa Jiřím Sýkorou.

Jistou účast mezi šesticí štafet na 4x400 metrů mají oba české výběry, byť konkurenceschopnost ženského kvarteta je hodně závislá na překážkářských a přes zimu čtvrtkařských esech Zuzaně Hejnové a Denise Rosolové.

Hejnová se po dlouhodobém zranění dostává do formy aktuálně při soustředění na Tenerife. „Pořád to není úplně ono, chybí mi rychlost, ale jinak to špatně nevypadá,“ hlásila na svém facebooku. Rosolové zase přípravu zkomplikoval problém s achilovkou. „Ale jinak od trenérů slýchám spíše superlativy,“ pochvaluje si Dvořák dobré zprávy o formě českých atletů.

Kdo měl halové ME předem jisté
Petr Svoboda (60 m př.), Jaroslav Bába (výška), Jan Kudlička (tyč), Jan Marcell (koule), Denisa Rosolová (400 m), Jiřina Ptáčníková (tyč), Eliška Klučinová (pětiboj)

Reklama