Hlavní obsah

Bude to bolet, ví Hejnová. Na osmistovce chce ale do finále

Praha

Vypadá to trochu jako sebetrýznění. Zuzana Hejnová si pro halové mistrovství Evropy v Praze vybrala trať, o níž říká: „Myslím, že bude bolet. Z toho mám největší strach, že osmistovka fakt bolí.“ Pokud se jí bude dařit, čekají ji navíc tři osmistovky ve třech dnech a jako bonus čtvrtkařská štafeta dvě hodiny po finále. Co s překážkářskou mistryní světa dělá tato představa? „Dost mě děsí, to bude masakr,“ rozesměje se.

Zuzana Hejnová před začátkem HME v Praze.

 
Článek

Pavel Maslák, favorit čtvrtky na HME v Praze.

Ještě do středy byla oficiálně přihlášena na 400 i 800 metrů, ve čtvrtek definitivně potvrdila delší distanci. „Jen jsem čekal, kdyby třeba nastydla, aby se netrápila na osmistovce. Ale záměr byl od začátku, že bych ji chtěl vidět, jak poběží na nějaké soutěži půlku,“ vysvětluje trenér Hejnové Dalibor Kupka.

Do pátečního rozběhu (v 12.27) nastoupí s jedinou osmistovkou v nohách, v Linci před měsícem zaběhla čas 2:03,60, ve startovní listině má jediná žena horší osobní rekord. Přesto Hejnové říká: „Finále je můj největší cíl.“ Tréninkové testy jí totiž ukázaly, že může svůj čas výrazně vylepšit. „Myslím, že dvě sekundy stáhnout můžu,“ očekává.

Ptala se na rady

Její nevýhodou může být taktická nezkušenost oproti ostříleným osmistovkařkám. A tak se vyptávala na rady trenéry Josefa Vedry i halového vicemistra světa na půlce Jakuba Holuši.

„Chtěla bych se držet v popředí, abych neměla tolik práce na konci a třeba to potom nestihla,“ předsevzala si. V Linci rozběhla závod pomaleji a pak marně stíhala specialistku Lenku Masnou. „Léňa si podvědomě nechávala síly na konec, což Zuzka netušila,“ připomíná Kupka.

Větší šance na medaili se může rýsovat ve štafetě, kde v neděli poběží šest týmů rovnou finále. A Češky obhajují bronz z Göteborgu, byť letos by po boku Hejnové, Masné a Denisy Rosolové měla běžet čerstvě dvacetiletá Helena Jiranová místo Jitky Bartoničkové, která už ukončila kariéru.

„Může to být zase boj do posledních metrů. Věřím, že se o medaili popereme,“ plánuje Hejnová a nepochybuje, že aspoň jedno zlato v tréninkové skupině oslaví. „Myslím, že Pavla nikdo porazit nemůže, pokud neudělá chybu, bude to o třídu. A evropský rekord? Myslím, že ho překoná,“ věří parťákovi Maslákovi.

Probojuje se Zuzana Hejnová na HME v Praze v závodu na 800 metrů do finále?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Reklama

Související témata: