Hlavní obsah

Helcelet se zbavil bolesti a na léto má odvážný plán. Chci 8500 bodů, vyhlásil

Praha

Původně spřádal pro halové mistrovství Evropy medailové plány, nakonec v Praze skončil pátý. Přesto Adam Sebastian Helcelet po skončení dvoudenní bitvy vícebojařů na ploše O2 areny prohlásil: „Jsem šťastný.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost Adama Sebastiana Helceleta během halového mistrovství Evropy v atletice.

Článek

Při halovém mistrovství republiky ve vícebojích si před měsícem vylepšil osobní rekord na 6164 bodů, dostal se do čela letošních světových tabulek. Ale zároveň začal cítit achilovku. „Nebylo to ale nic hrozného, nijak mě to nelimitovalo,“ říkal. Jenže při domácím šampionátu v jednotlivých disciplínách se při překážkách a dálce bolest zvýšila.

Dva týdny téměř nemohl trénovat. „Neběhal jsem v tretrách, nechodil technické disciplíny. Skoro jsem při tréninku brečel bolestí. Bylo hodně těžké myslet pozitivně, že vůbec nastoupím. Kdybyste mi před čtrnácti dny řekli, že tu budu pátý a odzávodím zdravý, nebudu věřit,“ kvitoval, že při vrcholu halové sezóny už ho bolest téměř netrápila.

Hranici pokořili jen tři

Na medaili by Helcelet musel vylepšit svůj osobní rekord, byl však přesvědčený, že by to zvládl. „Formu, jakou jsem měl letos, jsem ještě nezažil. A když zůstanu zdravej, věřím, že Pepův trénink se projeví ve venkovní sezóně,“ prohlásil svěřenec Josefa Karase.

A tak má odvážné plány. „Kolik bodů bych chtěl posbírat? 8500,“ stanovil si ambiciózní metu, kterou v Česku pokořilo jen trio legend Roman Šebrle, Tomáš Dvořák a Robert Změlík.

Prvotním předpokladem je zůstat zdravý. „Zatím se mi to v moc závodech nepovedlo, vždy mě něco bolelo. Ale jak říká Tomáš Dvořák, žádný vícebojař není úplně zdravý,“ usmál se desetibojař s osobním rekordem 8252 bodů, jenž se představí koncem května na slavném mítinku v Götzisu.

Reklama

Související témata: