Hlavní obsah

Maratóncům vydávali čísla Bob a Bobek, třást by se měl traťový rekord

Praha

Vedle hokejového šílenství zachvátí Prahu v neděli i běžecká horečka, v 9.00 (živě na ČT Sport) startuje tradičně na Staroměstském náměstí už 21. ročník Volkswagenu Maratonu Praha. Na startu bude včetně doprovodných závodů 15 000 běžců.

Foto: RunCzech

Běžecká elita pražského maratónu, zleva Kit Ching Yiu z Hongkongu, Betelhem Mogesová z Etiopie, Keňan Gilbert Yegon a etiopský favorit Deribe Robi.

Článek

Termínová kolize s hokejovým šampionátem pro organizátory ale žádné komplikace neznamenala. „Máme už od loňska úzkou spolupráci, závod jsme také o týden posunuli, abychom se vyhnuli největšímu náporu uprostřed šampionátu. Vždyť obě akce mají mimojiné za cíl propagovat Prahu,“ vysvětluje prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Však také ve čtvrtek vydávala maratóncům startovní číslo večerníčková dvojice Bob a Bobek, kteří jsou maskoty hokejového mistrovství světa.

Favorité z Keni a Etiopie

Kdo by měl v pražských ulicích na trati dlouhé 42 195 m bojovat o vítězství? V mužské kategorii nevyčnívá z plejády afrických borců žádná prvotřídní hvězda, nikdo z účastníků dosud neběžel rychleji než je traťový rekord 2:05:39 Eliuda Kiptanuie z roku 2010, jenž dělá z Prahy nejrychlejší květnový maratón historie.

Výbornou formu má Etiopan Deribe Robi, jenž se letos v Dubaji zlepšil na 2:06:06, vítězem z roku 2013 je naturalizovaný Katařan Nicholas Kemboi, papírově nejrychlejší z Keňanů je Gilbert Yegon, jenž by chtěl v Praze pokořit hranici 2:06. Favority na domácí titul jsou Petr Pechek, Jiří Homoláč a Vít Pavlišta.

Poběží i Synek a Šebrle

Mezi ženami se sázkou na jistotu zdá být tip na vítězku z Etiopie, jejíž silnou ekipu vede Tadelech Bekeleová s osobním rekordem 2:22:51. „Věřím, že v případě dobré konstelace a počasí by se mohlo útočit na traťový rekord,“ doufá v pokoření času 2:22:34 koordinátorka elitních atletů Jana Moberly. Etiopanky budou v Praze bojovat i o účast na mistrovství světa v Pekingu.

Evropskou elitu zastupuje Portugalka Sara Moreirová, která ještě před dvěma lety vyhrála halové mistrovství Evropy na 3000 m, teď se úspěšně věnuje maratónům.

Desetitisícová kapacita závodu byla naplněna už v prosinci, nejstaršímu závodníkovi je 81 let.  Celý maratón má v plánu bývalý boxer Lukáš Konečný, ve štafetách se představí třeba mistři světa na skifu Ondřej Synek či v biatlonu Michal Šlesingr i olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články