Hlavní obsah

Gatlin nepoběží v Pekingu, pořadatelé mu zrušili pozvánku

Peking

Americký sprinter Justin Gatlin nebude po sporu s pořadateli startovat na středečním atletickém mítinku v Pekingu. V dějišti letošního mistrovství světa byl už od soboty po přesunu z Dauhá, kde v pátek zazářil časem 9,74 v běhu na sto metrů, dnes ale z Číny narychlo odcestoval. Z Gatlinových reakcí v médiích vyplývá, že mu organizátoři mítinku zrušili pozvání.

Foto: Stringer, Reuters

Americký sprinter Justin Gatlin

Článek

Věc ale údajně nemá souvislost s dopingovou minulostí kontroverzního atleta. Gatlin prý po příletu z Kataru upozornil čínské pořadatele, že pocítil ve stehně bolest podobnou křeči, a nevyloučil svoji eventuální absenci v pekingském závodě. Po pondělním tréninku ale se startem počítal, přesto prý informovali pořadatelé jeho manažera o zrušení pozvánky.

"Řekli mi: 'Bude lepší, když půjdeš'," uvedl Gatlin. "Vykopli mě. Nemají vůči mně vůbec žádný respekt. Zřejmě si myslí, že bych se šetřil nebo že bych závod nedokončil, a přesto bych požadoval startovné," zlobil se Gatlin na letišti před novináři. "Já ale nejsem ten typ, co lidi podvede o peníze a nechá fanoušky na holičkách," dodal. Pořadatelé se k případu nevyjádřili.

Třiatřicetiletý Gatlin měl v Pekingu běžet znovu stovku. Na této trati se v pátek na Diamantové lize blýskl osobním rekordem a nejlepším světovým výkonem za poslední dva roky. Tak rychle neběžel ani před svojí dopingovou kauzou, kvůli které mu bylo vymazáno z tabulek tehdejší osobní maximum 9,77. Po čtyřletém trestu za druhý prohřešek proti dopingovým pravidlům a návratu na dráhu v roce 2010 zopakoval Gatlin čas 9,77 v loňské sezóně.

Reklama

Související témata: