Hlavní obsah

Kde mám tretry? Masláka zachraňovala Hejnová, halový šampión pak útočil na rekord

Turnov

Největší komplikace při pětistovce v Turnově potkala halového mistra světa i Evropy Pavla Masláka už před startem. Když se chtěl na ploše přezout do závodních treter, zjistil, že je u sebe nemá. A tak musela narychlo zasahovat jeho tréninková kolegyně Zuzana Hejnová, která pro tretry doběhla do auta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český čtvrtkař Pavel Maslák.

Článek

„Tady je to v pohodě, člověk to má kousek. Horší by to bylo někde v zahraničí,“ usmíval se svěřenec Dalibora Kupky, kterému se podobná věc prý stala poprvé v kariéře.

Tak rychlý čas nečekal

Když konečně nazul své bílé tretry, byl k nezastavení. Netradiční pětistovku zvládl za minutu a čtyřicet setin, jeho osobní rekord a české maximum z roku 2013 je jen o pět setin lepší.

„Myslím, že jsem běžel dobře,“ mohl se pochválit za výborný čas v úvodu sezóny. „Měl jsem dobré tréninky na pětistovkách na Kanárech, takže jsem čekal rychlý čas, ale ne až tolik,“ připouštěl čtyřiadvacetiletý sprinter.

Čtvrtku venku běžel Maslák naposledy vloni v květnu v Dauhá, kde svůj český rekord posunul na 44,79 s, pak pro něj kvůli zranění sezóna skončila. Po parádní hale vyšperkované zlatem z pražské O2 areny zatím havířovský rodák testuje formu na méně obvyklých tratích.

Na čtvrtce až v Eugene

V Sušici běžel třístovku, v Turnově pětistovku a příští úterý se na Zlaté tretře představí opět na třísetmetrové trati. „Rád bych běžel pod 32 sekund,“ předsevzal si.

Až se rozzávodí, 30. května na Diamantové lize v Eugene se představí při své hlavní specializaci na čtvrtce. „Tam bych byl spokojený s časem pod 45,5,“ plánuje.

Jenže letos už čtrnáct čtvrtkařů pokořilo hranici 45 sekund, na úvodní Diamantové lize v Šanghaji triumfoval Kirani James za 44,66 s. „Kluci mají dobré časy, tak jsem čekal, že to bude i v Šanghaji rychlejší. Na mě to byl ještě brzký termín,“ říkal Maslák.

Reklama

Související témata: