Hlavní obsah

Skopnutí, šlápnutí do prázdna a konec nadějím. Štve mě to, neskrýval Holuša

Praha

Do konce patnáctistovky zbýval necelý okruh a Jakub Holuša jen bezmocně rozhazoval rukama, zatímco jeho soupeři běželi dál. Plánovaný atak českého rekordu Jana Kubisty na patnáctistovce, jeden z očekávaných vrcholů Memoriálu Josefa Odložila, skončil předčasně. „Štve mě to, už kvůli organizátorům, kteří to tu chystali,“ neskrýval Holuša.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Holuša během atletického mítinku Memoriál Josefa Odložila na pražské Julisce.

Článek
Fotogalerie

Letošní halový mistr Evropy se dostal do kontaktu se soupeři, který sice ustál, ale ztratil kontakt s čelní skupinkou. „Někdo mě zezadu skopl, šlápl jsem do prázdna a podvrtnul si kotník,“ popisoval kritický moment.

Poté Holuša vystoupil z dráhy a v závodu už nepokračoval. „Nemělo to smysl, byla tam pět metrů díra, to bych musel poslední čtvrtku běžet o tři sekundy rychleji než soupeři. Jen bych plýtval silami,“ vysvětloval svěřenec Jiřího Sequenta.

Chystal se zrychlovat

Závod přitom v silném větru nebyl rozběhnutý špatně. „Podmínky nebyly ideální, takže to bylo o něco pomalejší. Nepodařilo se nám utéct ostatním, takže se vytvořila početná skupinka, a když jsem si říkal, že začnu zrychlovat, protože síly jsem měl, málem jsem byl na zemi,“ litoval.

Podobnou kolizi zažil naposledy před pěti lety v Oslu. „Tehdy jsem si běžel na osobák kolem 3:37, skopli mě, ale ještě jsem vstal a vybojoval 3:41,“ vzpomínal.

Myšlenek na překonání českého rekordu se ale rozhodně nevzdává. „Budu to zkoušet každý závod,“ slibuje. Ten nejbližší ho čeká už ve čtvrtek v Oslu, kde poběží hvězdně obsazenou míli.

Reklama

Související témata: