Hlavní obsah

Další desetibojařský talent! Juniorský šampión Doležal se těší na bitvy mezi dospělými

Praha

Úřadujícím juniorským mistrem světa i Evropy se může pochlubit český desetiboj, na loňský triumf Jiřího Sýkory v americkém Eugene o víkendu navázal ve švédské Eskilstuně kontinentálním zlatem Jan Doležal.

Foto: Sport.cz

Jan Doležal si vychutnává triumf na juniorském mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Výkonem 7929 bodů se zařadil na druhé místo českých juniorských tabulek za Sýkoru a před vícebojařskou legendu Tomáše Dvořáka, vysněná hranice 8000 ale odolala.

„Po závodě to ve mně trochu hlodalo," zalitoval, že na závěrečné patnáctistovce už ze sebe nedokázal vymáčknout víc. „Ale aspoň mám další motivaci, překonat 8000 mezi dospělými," plánuje vícebojař pocházející z Třebechovic pod Orebem.

Devatenáctiletý Doležal do seniorské kategorie přejde příští rok a čeká ho tvrdá konkurence. Vedle o rok staršího Sýkory česká jednička Adam Sebastian Helcelet a vítěz kladenského TNT Express mítinku Marek Lukáš.

Nejbližším cílem mistrovství Evropy

„Jirka v juniorech neměl konkurenci, teď jsem soupeře neměl já, tak se těším, až se zase potkáme, budeme se čtyři prát o limity, snad se vytáhneme k velkým výkonům," těší se.

Příští rok budou ve hře hned dvě sady limitů, na evropský šampionát v Amsterdamu a olympiádu v Riu. „Zatím je spíše cílem se dostat na Evropu a srovnat se s těžším náčiním a vyššími překážkami," předsevzal si svěřenec Vítězslava Peruna, jenž od září žije v Praze na ubytovně Olympu.

„První dva měsíce byly krušné, pak už to šlo samo," usmívá se Doležal, který se vyučil uměleckým kovářem a nyní se chystá na maturitu.

Reklama