Hlavní obsah

Tenkrát v Číně. Pískle Hejnová brala finále, Holuša podpořil Tibet a Špotáková slavila

Praha

Málokdy se atletům poštěstí, aby během své kariéry absolvovali dva vrcholné závody na stejném stadiónu. Pro desítku účastníků světového šampionátu v Pekingu bude Ptačí hnízdo dobře známým prostředím. Na olympiádě před sedmi lety většinou pobrali první cenné zkušenosti, někteří i úspěchy. A Barbora Špotáková si odvezla zlato…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková se v Nymburce chystá na návrat do Pekingu.

Článek

„Také jsem vnitřně zajásala, že jedeme do Pekingu,“ neskrývá oštěpařská světová rekordmanka, která by v Asii snad nejradši závodila pořád. „Ráda se tam vracím, je mi tam příjemně,“ přiznává Špotáková, která svůj jediný světový titul získala v japonské Ósace.

Zastal se Tibetu

Halový mistr Evropy na patnáctistovce Jakub Holuša si na datum zahájení pekingské olympiády vzpomene ještě za spoustu let. 08. 08. 08 – magickým trojčíslím na pravé paži načal svou sbírku tetování.

„Jel jsem tam jako mladý, první taková akce, ještě jsem neměl zkušenosti,“ vzpomíná na vyřazení v rozběhu Holuša, jenž na sebe upozornil i tím, že jako jediný český atlet připojil svůj podpis k petici proti postupu Číny k vnitropolitickým otázkám.

„Hodně se to probíralo,“ vybavuje si Holuša. „Vzniklo to tehdy na Zlaté lize v Berlíně. Asi bych do toho znova nešel, ale jsem zastánce Tibetu, proto jsem podepsal. A napsali jste o mě jeden článek navíc,“ usmívá se čerstvý český rekordman, jenž si svými letošními výkony vydobyl dostatečnou publicitu i na dráze.

Příjemné vzpomínky

Poprvé se na olympiádě o pozici ve světové špičce přihlásili i úřadující mistři světa Zuzana Hejnová a Vítězslav Veselý. „Bylo mi jednadvacet a dostala jsem se do finále, což byl velký úspěch,“ vybavuje si svůj první start pod pěti kruhy Hejnová.

Veselý je o čtyři roky starší, ale i pro něj je Ptačí hnízdo místem velké premiéry. „Pro mě to byl první velký závod a poprvé jsem hodil za 80 metrů. Určitě mě potěšilo, že jsem na své první velké akci prošel přes kvalifikaci, i když finále jsem se zase protrápil,“ připomíná.

Od příští soboty, tak můžou čeští atleti příjemné vzpomínky oživit. A přidat další. „Určitě u mě funguje, že když se vracím někam, kde se mi dařilo, ten pozitivní pocit přispěje k dobrému výkonu,“ těší se Hejnová.

Kdo byl v Pekingu už na olympiádě
Jaroslav Bába (výška, 6. za 229 cm)
Zuzana Hejnová (400 m př., 7. za 54,97 s)
Jakub Holuša (800 m, 24. za 1:51,09)
Jan Kudlička (tyč, 9. za 545 cm)
Jan Marcell (disk, 28. za 59,52 m)
Lukáš Melich (kladivo, 29. za 70,56 m)
Petr Svoboda (110 m př., 14. za 13,60 s)
Denisa Rosolová (dálka, 21. za 646 cm)
Barbora Špotáková (oštěp, 1. za 71,42 m)
Vítězslav Veselý (oštěp, 12. za 76,76 m)

Reklama

Související témata: