Hlavní obsah

Diskař Harting nebude obhajovat zlato na MS, vyhlíží OH v Riu

Kienbaum

Německý diskař Robert Harting se rozhodl nestartovat na mistrovství světa v Pekingu. Chce si raději dopřát čas na úplné zotavení po vážném zranění kolena, aby neohrozil svou účast na olympiádě příští rok v Riu de Janeiro. Oznámil to na dnešní tiskové konferenci v tréninkovém centru v Kienbaumu.

Foto: Sport.cz

Německý diskař Robert Harting na ilustračním snímku při mítinku Diamantové ligy v Bruselu v září 2014.

Článek

Třicetiletý král diskařského sektoru, který je nejen vítězem posledních tří MS 2009, 2011 a 2013, ale také úřadujícím olympijským šampionem a mistrem Evropy, si loni v září přetrhl vazy v koleně a musel na operaci. Od té doby vůbec nezávodil, jakožto obhájce titulu z Moskvy by však měl start zajištěný automaticky bez splnění výkonnostního limitu.

Od myšlenky v Číně startovat však nakonec upustil, potvrdil tak svá slova ze začátku června, kdy zdůraznil, že prioritou jsou pro něho hry v Riu de Janeiro. A v Brazílii chce být ve stoprocentní formě a pohodě. "Nemohu v Pekingu závodit. Je to absolutně nemožné. Musel bych tím podstupovat riziko, které podstupovat nechci. Kdybych si vazy znovu přetrhl, nemohl bych být v Riu," vysvětlil Harting.

Německý vrhač dal o sobě vědět v posledních dnech i mimo atletické ovály, když společně s dalšími atlety natočili video, na němž vyjádřili nedůvěru mezinárodní atletické federaci IAAF v otázkách dopingu.

Harting se v boji za čistotu sportu projevil opakovaně. Například se nechal vyškrtnout z nominace na světového atleta roku 2014, aby se neocitl na stejné listině jako americký sprinter Justin Gatlin, který byl v minulosti dvakrát potrestán za porušení pravidel o dopingu.

Reklama

Související témata: