Hlavní obsah

Železný se stresu nevyhne. Čím jsem starší, tím mám větší nervy, hlásí

Praha

Oštěpařku Barbora Špotáková už sice do jeho trenérské stáje nepatří, přesto se Jan Železný na mistrovství světa v Pekingu nudit rozhodně nebude. V akci bude mít trio Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch a Petr Frydrych, které v letošních tabulkách patří do elitní osmičky.

Jan Železný hodnotí šance oštěpařů před MSVideo: Sport.cz

 
Článek

Povedlo se vašim svěřencům vyladit formu tak, jak jste si představoval?

V Nymburce jsme potrénovali kvalitně, vypadá to zajímavě, kluci výkonnost mají. Teď se bude jen dolaďovat, na místě už se nedá moc trénovat. Může to být velmi zajímavý závod, protože to, co letos oštěpaři předvádějí, tady strašně dlouhou dobu nebylo. Na druhou stranu nevěřím, že se všichni zblázní a budou házet hrozně daleko. Protože tohle jsou závody, kde rozhoduje psychika a momentální forma. Podle mě kdo hodí 87 metrů, má medaili.

Vítězslav Veselý už tak daleko hodil letos třikrát, má stabilní formu…

Hlavní je, že má zkušenosti. Už medaile má, což je důležité vzhledem k většímu tlaku, je na něj připravený. Ale je tam i olympijský vítěz (Walcott z Trinidadu a Tobaga), který už ukázal, že umí závodit. Tero Pitkämäki je hodně vyrovnaný, jeden hod vždycky trefí, Ruuskanen naposledy taky hodil daleko a je taky zkušený… Ta špička je silná.

Tříslo, které Veselého trápilo během sezóny, už je doléčené?

Vždycky nějaký problém bude a je zbytečné o tom mluvit, on už taky nechce nic říkat.

Před dvěma lety v Moskvě ale vyhrál i se zraněným kolenem.

To bylo něco výjimečného, ukázal svou sílu. Letošní sezóna je zatím dobrá, ale v atletice se rozhoduje na jediném závodě při mistrovství světa, toto není tenis, kde máte víc šancí něco dokázat. Teď jsou tři kluci do desítky na světě, to tu nikdy nebylo, s tím jsem spokojený.

I Vadlejch má stabilní špičkovou formu, ale velké akce mu zatím nevycházely.

Chytil se a házel v průměru daleko, což by mu mělo pomoct. Lidi dozrávají, chce to jednou zlomit, a když se to povede, což se může stát třeba v té kvalifikaci, už se vezete. I vloni se od něj čekalo finále a v Curychu to nevyšlo. Ale kdo jede do Pekingu s tím, že nechce postoupit z kvalifikace, nemusí jezdit. To je základ. Pak už se děj vůle boží…

Bude pro vás kvalifikace znamenat velké nervy?

To já jsem vždycky nervák. A čím jsem starší, tím větší nervy to jsou.

Vybojuje oštěpař Vítězslav Veselý na MS v Pekingu medaili?
Získá zlato
53,1 %
Bude stříbrný
19,9 %
Vybojuje bronz
11,7 %
Cenný kov mu unikne
15,3 %
Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Reklama