Hlavní obsah

Gatlin vycenil zuby. Nemám obavy, reagoval Bolt před vzrušující bitvou titánů

Peking

Byla to jen první ukázka toho, co nejrychlejší muži planety dovedou. A také start psychologické bitvy, která vyvrcholí v neděli v 15:15 bojem o světové zlato. Vyhlíží se souboj Usaina Bolta s Justinem Gatlinem o zlato z mistrovství světa v Pekingu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Americký sprinter Justin Gatlin v rozběhu sprintu na 100 m na atletickém MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Jako první dostal v rozbězích šanci ukázat se zaplněnému Ptačímu hnízdu Američan. Lídra letošních tabulek vítal potlesk, ale i náznaky bučení, dvojnásobný dopingový škraloup na jeho bedrech čínským divákům neunikl.

Američan chtěl udat tón

Ale po proběhnutí cílem už se jen nadšeně aplaudovalo. Časomíra ukázala 9,83 s! Tak rychle nikdy nikdo v rozběhu mistrovství světa neběžel, byť Gatlinovi vál do zad o desetinu silnější vítr, než je povoleno. „Trenér mi řekl, abych se hlavně kvalifikoval, po padesáti metrech už jsem byl v klidu, nemusel jsem se hnát,“ vyprávěl.

„Chtěl jsem udat tón. Bude mi ctí být součástí jednoho z nejvíc vzrušujících závodů s Boltem,“ vyhlížel už nedělní finále. „Nejsme kolektivní sport jako basketbal nebo fotbal. Ale chceme udělat to nejlepší pro naši disciplínu a dostat ze sebe to nejlepší,“ prohlásil zatím jasný vládce této sezóny. „Je to pro mě skvělý rok a všechno jde hladce,“ liboval si 33letý sprinter.

Jamajčanovi zazpívali

Bolt se představil v posledním rozběhu, jamajští fanoušci mu zazpívali Happy Birthday k pátečním 29. narozeninám. Poprvé vstoupil na dráhu, kde před sedmi lety zahájil svou vládu světovému sprintu. Běžel uvolněně, otočený vítr vál proti a Bolt si v poklidu doběhl pro vítězství a čas 9,96 s. „Dobrý start do šampionátu,“ pochválil se.

„Bylo to v pohodě. Ne perfektní, ale lepší než v Londýně, technicky jsem to zvládl, i když pořád je co zlepšovat,“ srovnával se svým nejlepším letošním časem 9,87 s.

A nemohl se vyhnout otázce na Gatlinův čas. „Vím, že běžel velmi uvolněně. Je to tak, jak to je. Ale nemám obavy. V semifinále chci být zase rychlejší a ve finále ještě přidat,“ vyhlásil bojovně.

Kdo dál naznačil své ambice zapojit se do boje o medaile? Druhý čas za Gatlinem 9,91 s předvedl jeho krajan Tyron Brommell, o setinu pomalejší byl evropský rekordman Jimmy Vicaut z Francie a o další tři Jamajčan Asafa Powell. Dokonalý obrázek o formě elitních sprinterů nabídne nedělní semifinále (13.10) a hlavně hvězdné finále (15.15).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články