Hlavní obsah

Marcell v pekingské výhni hledal stín. Český koulař se znovu probil mezi elitu

Peking

Po trojitém zastoupení ve finále před dvěma lety v Moskvě se český koulař představí i v elitní dvanáctce při mistrovství světa v Pekingu. Jan Marcell v kvalifikaci poslal kouli na 20,32 m, nejdál v sezóně, a jedenácté místo mu zajistilo účast v odpoledním boji o medaile (od 13.30). Vloni na evropském šampionátu v Curychu skončil 30letý vrhač šestý.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Jan Marcell při kvalifikaci na mistrovství světa 2015.

Článek

Druhá skupina končila později, hodně jste se třásl, abyste mezi elitní dvanáctkou zůstal?

Stál jsem u televizních štábů a koukal do počítače, jak to dopadne, ještě zbývali tři lidi, mezi nimi Tomáš Staněk. Finále bylo neskutečně vysoko, když jsem byl za 20,32 jedenáctý, předloni v Moskvě se postupovalo za 19,76.

Vy jste získal relativní klid hned prvním pokusem.

Ten byl dobrý, pak jsem trochu vykysnul a už to nebylo ono. Také jsem byl trošku uspokojený tím prvním pokusem, většinou je to výkon, s nímž se postupuje. Teď to sice bylo na hraně, ale snad to bude ve finále ještě lepší.

Zdá se, že soustředění před šampionátem v Chorvatsku se vyplatilo.

Připravený jsem dobře, ale záleží na hlavě. Měl jsem dobré už rozhazování, možná jsem se rozhazoval až moc, měl jsem to pálit rovnou…

V sektoru pálilo ostré sluníčko, měl jste kde najít stín?

Já byl furt u druhé skupiny, tam byl stín. (úsměv) Naštěstí mě nechávali být, nikdo nás nevyháněl, jinak by to bylo nepříjemné. Akorát ten stín se pořád zmenšoval.

Během sezóny jste se trochu trápil, ale v posledních dvou závodech jste si vylepšil letošní maximum. Zdá se, že formu jste načasoval parádně…

Já koukám. (směje se) Doufám, že na dvacet a půl bych mohl mít, třeba by to mohlo stačit i na užší finále.

Co před finále stihnete?

Zajít zpátky na hotel, vysprchovat se, nachystat si věci, najíst se a zase zpátky…

Finále se papírově zdá být soubojem Němce Davida Storla s Američanem Joem Kovacsem. Může do něj podle vás někdo promluvit?

Nemyslím si, když už, tak nějaký otočkář jako Cantwell. Ale spíš to vidím na Storla, který se umí vždycky perfektně připravit.

Reklama

Související témata: