Hlavní obsah

Dálkař Juška proklouzl do finále, Ptáčníková nezdolala základní výšku

Peking
Aktualizováno

Dálkař Radek Juška svoji parádní sezónu ozdobí i startem ve finále mistrovství světa, v Pekingu postoupil výkonem 798 cm. Ani jeden zdařený pokus si v kvalifikaci nepřipsala Jiřina Ptáčníková, tyčkařská mistryně Evropy z Helsinek třikrát shodila laťku na své základní výšce 430 cm a skončila bez zapsaného výkonu. Z rozběhu na 3000 m překážek nepostoupila Lucie Sekanová.

Foto: Profimedia.cz

Český dálkař Radek Juška během jednoho ze svých pokusů v kvalifikaci mistrovství světa v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletý Juška letos prošel jako poslední do finále mistrovství Evropy v Praze, kde pak vybojoval senzační stříbro. V pekingské kvalifikaci na svém prvním letním seniorském šampionátu si účast mezi elitní dvanáctkou zajistil třetím pokusem, když skočil 798 cm.

Stejný výkon má zapsaný Jihoafričan Godfrey Khotso Mokoena, ale ve prospěch svěřence Josefa Karase rozhodl jeho druhý nejlepší pokus 750 cm. „Byly to nervy, podobně jako v Praze," hlásil už s úlevou Juška.

Limit pro postup do finále tyčkařek byl 460 cm, Ptáčníková letos nejvýše skočila na Pražské tyčce 472 cm. Na stadiónu Ptačí hnízdo jí ale nevyšel ani jeden z pokusů a po sedmém místě v Tegu 2011 a devátém předloni v Moskvě se finále tyčkařek v Pekingu uskuteční bez české účasti.

Sekanová vyřazena

„Tři křížky, to už se mi dlouho nestalo,“ litovala česká rekordmanka. „Cítila jsem se dobře, běželo mi to, ale přišel závod a jakoby tam přišel úplně někdo jiný. Celá sezóna je nahoru dolů a teď jsem vychytala bod, kdy jsem byla dole. Asi je čas letos skončit, odpočinout si a začít trénovat na novou sezónu,“ plánovala Ptáčníková.

Stýplařka Sekanová při své premiéře na mistrovství světa doběhla ve svém rozběhu devátá v čase 9:45,72, necelé čtyři sekundy za svým osobním rekordem. Celkově obsadila 27. místo.

Mistrovství světa v atletice v Pekingu:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
Dálka:
1. Henderson (USA) 836
...12. Juška (ČR) 798 - postoupil do finále.
Ženy:
400 m:
1. McPhersonová (Jam.) 50,34.
3000 m př.:
1. Ghribiová (Tun.) 9:24,38
...27. Sekanová (ČR) 9:45,72 - vyřazena.
Tyč:
1. Strutzová (Něm.)
Kyriakopoúlouová (Řec.)
Murerová (Braz.)
Bengtssonová (Švéd.)
Bradshawová (Brit.) všechny 455
...Ptáčníková (ČR) neskočila základ - vyřazena.
Disk:
1. Caballerová (Kuba) 65,15

Reklama

Související témata: