Hlavní obsah

Místo dopingu strach o život. Belgického desetibojaře vyděsily dvě zprávy po sobě

Peking

Když atletovi přijde poštou oznámení, že měl pozitivní dopingový test, většinou je to moment, který jeho kariéru zruinuje, zhroutí se mu svět. Belgický desetibojař Thomas van der Plaetsen ale dopisu vděčí možná i za záchranu života. Byť v první moment se jeho reakce nelišila od projevů ostatních „hříšníků“.

Foto: Profimedia.cz

Belgický vícebojař Thomas van der Plaetsen.

Článek
Fotogalerie

„Byl jsem v šoku,“ přiznával pro stránky IAAF belgický talent, jenž se stal juniorským mistrem Evropy v roce 2009 a triumfoval i před čtyřmi lety v Ostravě na ME do 23 let. Loni v říjnu, na konci sezóny, v níž se při halovém šampionátu v Sopotech prosadil i na světové stupně, těžko vstřebával informaci, kterou si právě přečetl.

Nevěděl, jak se bránit

„Byl jsem v pozici, kdy jsem věděl, že jsem nic zakázaného nevzal, ale zároveň jsem vůbec nevěděl, jak se proti výsledku bránit,“ líčil. Test ukázal výrazně zvýšenou hladinu hormonu gonadotropinu. Až lékařské vyšetření ale odhalilo příčinu: rakovina varlat.

A to si Belgičan po „odhalení dopingu“ myslel, že horší zpráva už nemůže přijít… „Pro sportovce může pozitivní test znamenat konec kariéry. Ale tahle zpráva může znamenat konec života,“ uvědomoval si desetibojař.

Nemoc odhalili včas

Naštěstí test pomohl odhalit zákeřnou chorobu v jejím raném stádiu. Rychle následovala operace, chemoterapie a postupně i myšlenky na návrat. „Doktoři mi dali nějaké rady, ale s návratem do vrcholové atletiky po chemoterapii nikdo moc zkušeností neměl. Tak jsem dával na své pocity,“ líčil.

Nejprve byl schopen oběhnout jediné kolečko, půl roku po poslední chemoterapii přišly už první závody. V červenci v jihokorejském Gwangdžu obhájil zlato z universiády a díky limitu z loňska teď bude závodit i v Pekingu s vírou v nominaci do olympijského Ria.

A také se vzpomínkou na svého otce, který zemřel na rakovinu před čtyřmi lety během MS v Tegu. „Byl psychiatr. Nezdědil jsem po něm tolik fyzického talentu, ale mentální sílu ano. Díky ní překonávám překážky, které mě v poslední době potkaly,“ dodal.

Kdo také překonal vážnou nemoc
Novlene Williamsová-Millsová (400 m, Jam.)
Před londýnskou olympiádou jí diagnostikovali rakovinu prsu. Vědělo o tom jen pár nejbližších, štafetě pomohla k bronzu, přesto po závodě plakala. Po hrách podstoupila mastektomii, v lednu 2013 další operaci. Přesto už v létě na mistrovství světa v Moskvě se jí povedlo probojovat do finále a do bojů o medaile postoupila i v úterý v Pekingu.
Aries Merritt (110 m př., USA)
Rok 2012 zakončil jako olympijský vítěz a světový rekordman, o rok později mu řekli, že už asi nikdy běhat nebude. Po MS v Moskvě trpěl nevolnostmi, špatně dýchal. Lékaři zjistil, že jeho ledviny trpí vzácnou genetickou chorobou, navíc je napadl vir. Fungovaly na 15 procent, šest měsíců strávil v nemocnici. Vrátil se do formy, nominoval se i do Pekingu. Čtyři dny po finále ho ale ještě čeká transplantace ledvin.

Reklama