Hlavní obsah

Ze Špotákové srší pohoda. I díky pekingskému znamení a talismanu Hejnové

Peking

V ruce měla čerstvě zakoupeného maskota šampionátu vlaštovku Yanera, dobrou náladou přímo sršela. „Není důvod, abych ji neměla. Všechno tady klape, jsem v pohodě a ladím formu,“ pochvalovala si oštěpařka Barbora Špotáková, která páteční kvalifikací (14.25 h) v Pekingu načne útok na svůj druhý titul mistryně světa.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková pózuje s maskotem mistrovství světa v Pekingu.

Článek

Na hotelu opět potkává své tradiční soupeřky. „Hele, zrovna jde Christina,“ ukazuje na Němku Obergföllovou, která je po loňském narození syna Marlona viditelně pohublejší. „Lidem se to zdá. Také jsem trochu štíhlejší než před porodem, ale váhu mám stejnou. Asi se tělo nějak přetvoří,“ uvažovala maminka dvouletého syna Janka.

Do Ptačího hnízda zatím zašla jen den před startem šampionátu, kdy byla oficiální prohlídka. Shodou okolností přesně sedm let po svém olympijském triumfu „To jsem zjistila, až když jsem odešla. Jinak bych asi byla senzitivnější,“ vyprávěla. „Já tam původně ani nemířila, ale nohy mě tam prostě nesly. Asi nějaké znamení,“ culila se.

Radši hází pod světlem

Na rozdíl od mužů nastoupí oštěpařky ke své kvalifikaci v pekingském podvečeru. „Za to jsem ráda, za umělého osvětlení je to jiný zážitek, víc to připomíná závody,“ těší se.

Kvalifikační limit je 63,50 m. „To mi přijde až moc. Ale budu se snažit to hodit prvním pokusem. Hlídat si špičku oštěpu a nehodit nějaký kopec, aby to hezky žralo metry,“ naplánovala si světová rekordmanka.

A aby těch znamení nebylo v Pekingu málo, pozitivním signálem pro Špotákovou může být i středeční triumf její kamarádky Zuzany Hejnové. „Vždycky, když se dařilo Zuzajdě, tak to šlo i mně, platilo to na Diamantových ligách,“ hlásí Špotáková.

Dnes nastoupí do druhé kvalifikační skupiny, která začne házet ve 14:25 SELČ.

Reklama

Související témata: