Hlavní obsah

Honba za diamantem. Hejnová může dát razítko, Špotáková s Veselým složit reparát

Peking

Pro někoho šance dát pečeť na povedenou sezónu, pro jiné možnost reparátu. Závěrečné dva mítinky Diamantové ligy v Curychu a Bruselu určí atlety, kteří si dokázali formu udržet po celou sezónu. Ve hře o diamantovou trofej a odměnu 40 000 dolarů (téměř milión korun) zůstává trojice českých atletů a výchozí pozici mají velmi slušnou.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Zuzana Hejnová hrdě vystavuje svou zlatou medaili. Přidá i diamantovou trofej?

Článek

Ve dvou finálových mítincích v Curychu a Bruselu se rozděluje dvojnásobná porce bodů. Osm pro vítěze, čtyři pro druhého, dva pro třetího. Pokud by měli dva atleti stejný celkový zisk, rozhoduje větší počet vítězství, dalším kritériem je výsledek ve finálovém mítinku. Jaká je situace v disciplínách, které české fanoušky zajímají nejvíce?

Oštěp mužů
Finále: 11. 9. Brusel
Pořadí: 1. Veselý (ČR) 15 bodů (2 vítězství), 2. Pitkämäki (Fin.) 9 (2).

Rozhodne se mezi dvěma parťáky, kteří se spolu jeden čas společně chystali pod vedením Jana Železného. Pokud by Pitkämäki vyhrál, musí být Veselý druhý, aby zvítězil celkově. „Je to poslední závod sezóny, pokusím se z něj vytěžit co nejvíc,“ plánuje Veselý, jenž na mistrovství světa v Pekingu skončil až osmý, zatímco Pitkämäki bral bronz. „Ale do kolen mě to neposlalo, formu mám, fyzicky jsem na tom skvěle,“ ujišťuje přes potíže se zády. Veselý už Diamantovou ligu vyhrál v letech 2013 a 2014.

400 m př. žen
Finále: 3. 9. Curych
Pořadí: 1. Hejnová (ČR) 14 (3), 2. Spencerová (Jam.) 12 (3).

Opět souboj kdo s koho, jen rozdíl je mnohem menší. Čerstvá dvojnásobná mistryně světa potřebuje Spencerovou porazit, aby navázala na svůj triumf z roku 2011. Všechny ostatní ročníky seriálu ovládla právě Jamajčanka. „Půjde o hodně, ale Spencerová v Pekingu moc nepřesvědčila, tak věřím, že jí to vydrží,“ usmívala se Hejnová. Jamajčanka byla na MS po kolizi na překážce až osmá. „Snad mě trochu pustí to drobné nachlazení, protože motivaci zvítězit mám ještě velikou,“ ujišťovala česká rekordmanka.

Oštěp žen
Finále: 3. 9. Curych
Pořadí: 1. Špotáková (ČR) 11 (2), 2. Viljoenová (JAR) 7 (0), 3. Palameikaová (Lot.) 5 (1), 4. Obergföllová (Něm.) 4 (1).

Nejzamotanější z trojice „českých“ disciplín. Vyhrát mohlo teoreticky hned sedm žen, ale jen zmíněná čtveřice se finále v Curychu zúčastní. Na trůnu se zatím pravidelně střídaly Barbora Špotáková (třikrát) a Christina Obergföllová (dvakrát), teď by světová rekordmanka ráda poprvé obhájila a dala zapomenout na nepovedené pekingské finále, v němž byla devátá. „Chci nějakou hezkou tečku. A bude tam Lukáš a Janeček,“ těšila se Špotáková na svoji rodinu v Curychu, kam cestovala přímo z Pekingu.

Reklama

Související témata: