Hlavní obsah

Balnerovi se po krkolomném pádu vybavila tragédie. Kudličkovi se zlomila tyč

Praha

Po vrcholu na mistrovství světa v Pekingu měli elitní čeští tyčkaři v plánu ještě v závěru sezóny prodat formu na několika závodech, třeba i vylepšit národní rekord. Jenže nakonec si Michal Balner i Jan Kudlička užili v týdnu po návratu z Číny neplánovaný adrenalin…

Nebezpečný pád tyčkaře Balnera.

 
Článek

Balner se v italském Chiari proskákal k útoku na svůj český rekord, na stojanech měl 583 cm. Jenže pokus se mu nevyvedl a hrozil hodně nebezpečný pád. „Byla to má trochu hloupá chyba, zasekl jsem se nohama, laťka mě nepustila a vrátil jsem se zpátky,“ líčil.

„Viděl jsem, že jdu zpátky hlavou dolů nad šuplíkem, ale dostal jsem se do rotace a udělal salto. Absolutně jsem to nemohl kontrolovat, měl jsem štěstí, že akorát nohou jsem se praštil o šuplík,“ hlásil s úlevou a nateklým lýtkem, kvůli němuž ukončil sezónu.

Vybavil si tragický moment

Při sledování videa z pádu se mu vybavil i tragický úraz rakouské tyčkařky Kiry Grünbergové, která v červenci po podobném incidentu zůstala ochrnutá od krku dolů. „Na pokoji mi to pak blesklo hlavou, člověk si říká, že mohl dopadnout mnohem hůř,“ ví.

Kudličku zase potkala nepříjemnost na mítinku v Opavě, kdy při pokusu zlomil zbrusu novou tyč na tři díly. Pro loňského bronzového medailistu z ME i halového MS nic nového. „Vychází mi to každý rok na jednu zlomenou tyč,“ popisuje svou nezvykle početnou bilanci. „Naštěstí se mi nikdy nic vážného nestalo krom naražených prstů a žeber,“ kvituje.

Přesto ho i vysoký počet podobných nehod vede k úvahám, zda z karbonových tyčí nepřejde na laminátové, které mají obvykle delší životnost. Vyzkoušel si je v neděli při mistrovství ČR družstev na Julisce a v chladu a větru zdolal 550 cm. „Nevypadalo to špatně,“ pochvaloval si.

Reklama

Související témata: