Hlavní obsah

Merritt se po transplantaci ledviny už vidí na olympiádě

Phoenix

Světový rekordman v běhu na 110 metrů překážek Aries Merritt je teprve zhruba deset dnů po transplantaci ledviny, ale už se vidí na olympijských hrách v Riu de Janeiro. V Brazílii by měl příští rok obhajovat zlatou medaili z Londýna a momentálně je třicetiletý atlet po náročném zákroku plný optimismu.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Aries Merritt je po transplantaci ledviny, ale už vyhlíží olympiádu.

Článek

"V hloubi svého srdce opravdu cítím, že se mi může podařit něco šíleného, teď, když mám novou ledvinu. Chystám se šokovat spoustu lidí," řekl Merritt agentuře AP v telefonickém rozhovoru z domova ve Phoenixu, kde se zotavuje po operaci.

Zákroku se podrobil pouhé čtyři dny po zisku bronzové medaile na mistrovství světa v Pekingu. Lékaři před časem zjistili, že trpí vzácnou genetickou poruchou, která omezila činnost jeho ledvin na necelých 20 procent. Nový orgán dostal od své sestry a žije teď se třemi ledvinami, jen ta nová ale pracuje. Odstranění těch původních by znamenalo delší dobu hojení.

Takhle mu lékaři řekli, že za šest týdnů bude moci začít s běháním. "Podle toho, jak se cítím, bych mohl být dobrý tak za čtyři," řekl Meritt. Optimismus v něm živí i "velmi dobré" výsledky laboratorních testů, podle lékařů u něj navíc probíhá proces hojení nezvykle rychle. "Já nejsem typický pacient po transplantaci. Já jsem olympionik," prohlásil Merritt.

Reklama