Hlavní obsah

Syna chůvě nedá, ale na oběti kvůli Riu je Špotáková připravena. Trumfy už má v rukávu

Praha

Roční experiment přinesl Barboře Špotákové poloviční úspěšnost. Diamantovou ligu vyhrála, na MS v Pekingu medailovou sbírku nerozšířila. Oštěpařka svého kroku nelituje, přesto se před sezónou, v níž bude útočit na své třetí olympijské zlato, vrací pod trenérská křídla Rudolfa Černého. O staronové spolupráci hovořila poprvé při vyhlášení Atleta roku.

Foto: Ivana Roháčková

Barbora Špotáková se svým staronovým koučem Rudolfem Černým.

Článek

Zvažovala jste i jiné varianty?

Ano, ale všechno by pro mě bylo strašně složité. Tohle je nejjednodušší cesta. Na Dukle je trenér, u něhož jsem hodila svěťák, teď je v pohodě, má i poměrně mladou skupinu. Tak nějak jsem k tomu sama dospěla, Ruda hned kývnul, už mi nabízel své služby loni. Tehdy jsem to ještě tak necítila, ale teď je pro mě jasná volba.

Už jste započali společnou přípravu?

Spolu jsme ještě moc práce neudělali, Ruda je teď s mladejma v Harrachově. Setkali jsme se, nějak si řekli plán, ale při rozjezdu už vím, co se dělá. Trenér je nejvíc potřeba, když se blíží sezóna, podzim až tak důležitý není.

Takže scénář zimní přípravy bude osvědčený?

Stejný jako vždycky, pojedu na dva týdny na Kanáry, potom možná Španělsko na konci dubna. Sama jsem usoudila, že pokud vyhraju Diamantovou ligu, tak to asi zase tak špatné nebylo, i když jsem si občas vyslechla, jak je to hrozný. Měla jsem rezervy, o kterých vím. Myslím, že mám čím překvapit, protože mám trumfy v rukávě oproti letošnímu roku.

Jaké to jsou?

Trumf je určitě Ruda, je pro mě velká pomoc. Pak jsou to mladí sparingpartneři, které mám. A určitě i fyzioterapeuti. Letos jsem jela sama na sebe, teď už mám okolo sebe tým lidí, kteří by mi mohli pomoct na cestě do Ria. To je jasný cíl, na který myslím každý den.

Jste ochotna mu obětovat i více času stráveného s rodinou?

Myslím si, že je to potřeba. Je to pro mě jedinečná šance, zřejmě poslední olympiáda. Chci to uchopit zodpovědně, byla bych hloupá, kdybych to neudělala. Nedám malého nějaké chůvě, ale dám tomu o hodně víc než letos. Chtěla jsem volnější rok, teď tomu dám maximum.

Reklama