Hlavní obsah

WADA suspendovala ruskou antidopingovou agenturu

Colorado Springs

Světová antidopingová agentura (WADA) suspendovala ruskou antidopingovou agenturu, jejíž fungování označila za nevyhovující. Vedení WADA se na tom jednomyslně shodlo na svém zasedání v Colorado Springs. Bez fungující antidopingové agentury Rusko nemůže hostit mezinárodní soutěže ani se ucházet o jejich pořádání.

Foto: Brennan Linsley, ČTK/AP

Dick Pound, autor zprávy usvědčující ruské atlety z dopingu Dick, na sjezdu členů WADA.

Článek

Odebrání oprávnění ruské agentuře doporučila ve své zprávě nezávislá vyšetřovací komise WADA, podle které v Rusku v minulosti docházelo k systematickému a státem podporovanému dopování atletů. Na základě těchto informací už mezinárodní federace IAAF až do odvolání vyloučila ruské atlety ze všech soutěží.

O licenci WADA přišla v minulých dnech také antidopingová laboratoř v Moskvě, pracovat se vzorky nesmí podle předběžného rozhodnutí půl roku. O případném prodloužení trestu nebo navrácení licence bude rozhodovat disciplinární komise WADA.

Na jednání v Colorado Springs zaznělo i volání po rozšíření vyšetřování na veškerý sport v Rusku. Podle kanadské olympijské vítězky v běhu na lyžích Beckie Scottové, jež předsedá komisi sportovců WADA, si i ostatní zaslouží prověření čistoty svých sportů.

Šéf WADA Craig Reedie se k tomuto požadavku konkrétně nevyjádřil. Konstatoval ale, že vyšetřovací pravomoci a finanční možnosti WADA budou rozhodně předmětem dalších diskusí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články