Hlavní obsah

Maláčovou restartoval odchod do Polska. Teď ji štvou české narážky

Praha

Můžeš skákat mnohem výš, slýchala kolem sebe. A sama to cítila stejně. Tyčkařka Romana Maláčová v závodech bojovala s nedostatkem sebevědomí, a tak se na podzim rozhodla pro radikální krok. Sbalila se a odešla do polské Vratislavi do nového prostředí a k novému kouči. Vyplatilo se. Při mistrovství republiky v Ostravě navázala na svůj týden starý osobní rekord 462 cm a potvrdila limit pro olympiádu v Riu výkonem 450 cm a domácím titulem.

Foto: Horsinka Adolf, ČTK

Tyčkařka Romana Maláčová na halovém mistrovství ČR v atletice.

Článek

Nebylo to pro osmadvacetiletou skokanku lehké rozhodnutí. Ale přes svého dobrého známého polského tyčkaře Roberta Soberu oslovila jeho kouče Dariuzse Losa a našla si ve Vratislavi podnájem. V pražském USK se domluvila, že jí smlouvu prodlouží na halovou sezónu, a kdyby se jí nedařilo, bude se muset vrátit.

Těžké první měsíce

„První měsíce byly extrémně těžké. Přemýšlela jsem, jestli se nevrátím,“ přiznávala. Sice už v minulosti měla polského přítele, ale do tajů polštiny pronikala postupně. „Hlavně na tréninku jsem moc nerozuměla. Vždy jsem čekala, co předvede Robert a pak napodobovala,“ řekla.

„A jak jsem myslela, že jsou nám Poláci podobní humorem, tak vůbec. Ale už tam ten český trochu přenáším,“ usmívala se.

Maláčová začínala s gymnastikou, jako tyčkařka se zúčastnila třech venkovních mistrovství Evropy a světového šampionátu v Berlíně 2009. Vždy skončila v kvalifikaci. „Byla jsem nalomená, že buď něco rapidně změním, nebo přijde konec. Změna byla těžká, ale jsem za ni ráda,“ hlásí.

Zapracovala na psychice

Největší změnu prodělala v Polsku její psychika. „Měla jsme problém, že jsem si nevěřila, pomalu to ze mě dostávají,“ vypráví. Jakou metodou? „Je za mnou tým lidí, který mi říká, jak jsem dobrá, silná a gymnasticky nadaná, tak to musím ukázat,“ popisuje.

Když se po výrazném zlepšení osobního rekordu na 462 ve francouzském Clermont-Ferrand vrátila před domácím šampionátem do Česka, některé reakce ji zamrzely.

„Přišla jsem do hotelu a všichni měli poznámky typu, co v Polsku jíme za vitamíny. Takové hloupé narážky, které mě štvou. Mrzí mě, že v Česku, když se udělá dobrý výkon, spousta lidí hned začne řešit, co za tím vězí,“ přiznává Maláčová, která se může těšit na svou premiérovou olympiádu.

Reklama

Související témata: