Hlavní obsah

Wlodarczyková je ráda zpět v Ostravě. I číšnice zůstaly stejné, cítím se tu jako doma, říká

Ostrava

Hlavní program 55. Zlaté tretry Ostrava vypukne až v pátek 20. května, už ve čtvrtek se ale budou předávat první křišťálové tretry pro vítěze. Tradičně o den dříve vkročí do svého sektoru kladiváři (16.30) a kladivářky (15).

Foto: Jaro

Anita Wlodarczyková z Polska

Článek

Prvenství z minulého ročníku bude mezi ženami obhajovat mistryně světa a světová rekordmanka Polka Anita Wlodarczyková, pro kterou bude Zlatá tretra zahajovacím závodem olympijské sezóny. „Mám za sebou sedm měsíců tréninku. Zatím to byl jen trénink, trénink a trénink. Teď už ale musím začít závodit. Těším se, že se potkám se soupeřkami a doufám, že rozjedu sezónu úspěšně," prohlásila po příjezdu do Ostravy 30letá kladivářka.

Jak daleko nářadí z jejích rukou poletí, nedokáže jediná žena světa, která dokáže hodit kladivo za osmdesátimetrovou hranici, ani odhadovat. „Na trénincích mi to nikdy moc nelétalo. Dokážu se opravdu zmobilizovat až při závodě. Uvidíme, nechci nic slibovat," uvedla Wlodarczyková, která řadí závod v Ostravě mezi nejoblíbenější.

„Cítím se tady fakt dobře, protože všechno už tady znám a mám tady přátele. Včera jsem byla v hotelu na snídani a obsluhovaly mě tytéž číšnice jako před rokem. To je krásné, cítím se tady jako doma v Polsku," usmála se Wlodarczyková. „Moc ráda tady i závodím. Jezdím sem už od roku 2008 a ten způsob závodu, kdy házíme hodně blízko diváků, se mi moc líbí. Je tady vždy výborná atmosféra," těšila se na čtvrteční souboj Polka.

Loni ukončila sérii rekordmanky mítinku

V minulém roce ukončila v Ostravě sérii čtyř po sobě jdoucích vítězství rekordmanky mítinku Němky Betty Heidlerové (78,07 metrů v roce 2012). Ta bude házet na Zlaté tretře i letos, o zápletku je proto postaráno. Chybět nebude žádná z prvních pěti kladivářek loňského pořadí.

„Nechci některou soupeřku vyzdvihovat. Vím, že tu bude Betty Heidlerová i Číňanka Wang Ženg. Pro mě je ale důležitější, abych měl s kým závodit i na dalších mítincích. V minulé sezóně jsem měla převahu tří čtyř metrů a to mi nevyhovuje. Jsem raději, když mám vyrovnané soupeřky, to se pak dokážu více motivovat," svěřovala se Wlodarczyková.

„Když jsem na loňském mistrovství světa v Pekingu hodila přes osmdesát metrů, věděla jsem, že už mě nikdo nemůže ohrozit. Měla jsem pak problém se namotivovat na lepší výsledek," popsala dále kladivářka.

Dvojnásobná mistryně světa i Evropy v letošní sezóně podřizuje přípravu jedinému cíli - konečně získat zlato i na olympijských hrách v Riu. „Vše běží dobře. Od listopadu jsem systematicky trénovala, a i když jsem měl jeden lehký zdravotní problém, teď už je vše v pořádku. Věřím, že mi zdraví do srpna vydrží. Cíl mám jeden – chci zlatou olympijskou medaili. Mám naplánováno několik startů, ale od července se už budu připravovat jen doma v Polsku," prozradila polská kladivářka.

Reklama