Hlavní obsah

Závod, 700 kilometrů v autě a další závod. Šafránková ozdobila náročný dvojboj rekordem

Tábor

V sobotu večer skončila čtvrtá výkonem 71,79 m na mítinku nejvyšší kategorie kladivářské challenge v polském Štětíně, sedla do auta a přes svůj rodný Kolín vyrazila na téměř 700 kilometrů dlouhou štreku na atletické mistrovství republiky v Táboře. Únava na kladivářce Kateřině Šafránkové nebyla znát, třináctá žena letošních světových tabulek vyhrála dopolední závod v rekordu šampionátu 71,06 m.

Foto: Jan Kucharčík

Kladivářka Kateřina Šafránková při mistrovství republiky v Táboře.

Článek

Kdy jste do Tábora dorazila?

U hotelu jsem parkovala asi v půl třetí ráno, spánku moc nebylo. Já pak i špatně spala, ale myslím, že to bylo dobře, protože ráno jsem byla spíš nabuzená, ne ospalá.

Z Polska jste řídila?

Jen z Kolína. Měla jsem domluveného kamaráda, který mě odvezl ze Štětína domů do Kolína, pak už musel být s rodinou. Tak jsem naložila mamku s tím, že když budu unavená, bude řídit ona, ale já byla v pohodě, tak jsem si řekla, že pojedu rychleji než ona a budeme tu dřív.

Už jste někdy podobný dvojboj absolvovala?

S takovým přejezdem asi ne. Ani nevím, jestli jsem někdy měla takhle dva závody ve dvou dnech, asi jen při šampionátech. Myslím, že to je docela dobrá průprava, přejezd to ještě ztížil, ale ověřila jsem si, že i s ním jde házet oba dny relativně daleko.

Teď tedy půjdete dospat?

Kdepak, musím obejít a pozdravit všechny kamarády, měla jsem tu i fanclub s krásným transparentem, tak si ho chci vyfotit.

Od kamarádů z Kolína?

To byla kámoška ze Staré Boleslavi, bývalá kladivářka Radka Hejretová, s níž jsem začínala házet, už má rodinu a se dvěma dětma se na mě přijela podívat.

Únava se tedy na vašich pokusech nijak nepodepsala?

Možná nohy byly pomalejší, musela jsem se na ně hodně soustředit, v tom to bylo jiné.

Za poslední dva měsíce jste absolvovala jedenáct závodů.

Já jsem docela ráda, že takhle závodím a pořád házím víceméně stejně na téhle úrovni. Teď pojedu na týden do Jablonce, tam zase budu makat a snad se ještě posunu.

Kam až?

To je otázka. Pořád říkám, že se mi ani jeden hod v sezóně nepovedl, chtěla bych si na nějakých závodech po odhodu stoupnout v kruhu a říct si: Jo, to byl dalekej pokus. Kdo ví, může to být ještě o dva tři metry dál, nebojím se říct, že bych mohla hodit třeba 74 metrů, ale to jsou spíš takové sny.

Otevírá vám vaše výkonnost dveře na elitní mítinky kategorie challenge?

Byla jsem na Zlaté tretře a teď ve Štětíně, doufám, že se dostanu i na třetí. Mohlo by to být finále olympiády… Pak bych se ještě na nějaký mítink ráda protlačila, snad už to teď nebude takový problém.

Mistrovství České republiky v atletice v Táboře (dopolední program):
Muži:
3000 m př.:
1. Olejníček (Univerzita Brno) 8:59,30,
2. Šmahel (Slavia Praha) 9:10,04,
3. Hrazděra (Vítkovice) 9:11,58.
Ženy:
3000 m př.:
1. Sekanová 9:59,56,
2. Krchová (obě USK Praha) 10:01,94,
3. Drábková (Nové Město nad Metují) 10:27,02.
Trojskok:
1. Májková (USK Praha) 13,93,
2. Buranská (Sokol Kolín) 12,61,
3. Horniaková (Sparta Praha) 12,60.
Kladivo:
1. Šafránková (Sokol Kolín) 71,06,
2. Králová (USK Praha) 65,78,
3. Kuklová (Slezan Opava) 61,61.

Reklama

Související témata: