Hlavní obsah

V Ostravě se světová atletická elita modlí k počasí

OSTRAVA

Za přízeň počasí se modlí organizátoři i hvězdy atletického mítinku Zlatá tretra, který se v Ostravě uskuteční v úterý jako součást seriálu IAAF World Athletic Tour. Ve startovních listinách je třicet medailistů z olympijských her a stejný počet držitelů cenných kovů z mistrovství světa. Hlavním magnetem bude loučení světového rekordmana oštěpaře Jana Železného.

Článek

Nejdůležitější pro osud mítinku bude počasí. Všichni zúčastnění mají ještě v paměti loňský závod, který provázela nepřetržitá průtrž mračen a zima. Přesto dokázal jamajský sprinter Asafa Powell prolomit desetisekundovou hranici v běhu na 100 metrů. Předpověď ani pro letošní rok není nijak příznivá, má být zima a vyloučeny nejsou ani přeháňky.

"Utěšujeme se tím, že horší počasí než loni být nemůže," řekl na tiskové konferenci mluvčí mítinku Karel Tejkal. Na pondělí ani na neděli nebyla předpověď rovněž příznivá, přesto v Ostravě dokonce vysvitlo slunce. "Má být sice chladno, ale nemá pršet. Když předpověď počasí nevyšla poslední dva dny, tak proč by nemohla tentokrát vyjít," uvedl Tejkal.

Zástup medailistů z olympijských her i mistrovství světa se má postarat o prvotřídní podívanou. "Jsou sice menší výpadky, ale velké hvězdy jsou všechny na cestě nebo tady," řekl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck. Věří v nový rekord mítinku v deseti disciplínách z osmnácti, pětkrát by se mohly podle jeho slov měnit letošní světové tabulky.

Mohli by se lámat výkonnostní bariéry

"Tajně doufáme ve světový rekord na 3000 metrů překážek žen," uvedl. Ten by prý mohla překonat Dorcus Inzikuruová z Ugandy, která drží letošní nejlepší výkon 9:19,51 minuty. Světový rekord má hodnotu 9:01,59 a drží jej Ruska Gulnara Samitovová. Nejlepší výkon na světě v Ostravě na této trati již padl, v roce 2002 předvedla Běloruska Olesja Turovová výkon 9:21,72 minuty.

Podle Jucka by se mohly lámat výkonnostní bariéry. V běhu na 200 metrů byl mohl poprvé běžet pod 20 sekund talentovaný Jamajčan Usain Bolt, Američan Bershawn Jackson je velkou nadějí na výkon v běhu na 400 metrů překážek pod 48 sekund. Na českém území nikdy neběžela ani žádná žena pod 11 sekund závod na 100 metrů. Adeptkou je Američanka MeLisa Barberová.

Největším tahákem pro vyprodaný stadion však bude loučení Jana Železného, který ve své poslední sezoně bude naposledy házet před domácím publikem. Oslavu, na jejímž konci trojnásobný olympijský vítěz a světový šampion po čestném kolečku koupí všem divákům na stadionu pivo, mu může zkazit Rus Sergej Makarov, Železného velký přítel a dlouholetý soupeř.

Před rozlučkou má Železný strach hlavně z počasí

"Bude záležet na počasí, ale chci hodit daleko, aspoň dál než v Dauhá," prohlásil Železný, jenž ve svém prvním letošním startu před čtrnácti dny poslal náčiní do vzdálenosti 86,07 metru.

"Rozloučit se s diváky chci samozřejmě vítězstvím," uvedl atlet, jenž za dva týdny oslaví čtyřicáté narozeniny. V Ostravě nejdál hodil v roce svého světového rekordu (1996), kdy předvedl výkon 94,64 metru.

"Honza to hodně prožívá," řekl manažer mítinku Alfonz Juck. "Ale zatím velký tlak necítím, uvidíme, co bude zítra. Zatím se dívám hlavně z okna, jak je," připomněl Železný strach z počasí.

"To Sergej má výhodu, ten je na to v Rusku zvyklý," vtipkoval. "Šetřit ho nebudu, i když prohraje, divákům to vadit nebude a budou mu tleskat," mínil Makarov, loňský vítěz.

Reklama