Hlavní obsah

Dobrý, výborný! Nadšený Dvořák se obrody české atletiky nebojí

Londýn

Jako atletický svět mrzí odchod Usaina Bolta, čeští fanoušci se pomalu budou muset smířit s loučením generace, která jim udělala tolik medailové radosti. Světový šampionát měl ukázat, jak na tom česká atletika jednou bude bez Barbory Špotákové, Zuzany Hejnové či Denisy Rosolové. Odpověď deseti londýnských dnů? Nemusí to být zlé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Dvořák při odletu atletické výpravy na MS do Londýna.

Článek

Třemi medailemi vyrovnali Češi své historické maximum od rozpadu federace, v hodnocení zemí jim patří jedenácté místo, podle bodování třinácté. „Dobrý, výborný, jsem nadšen,“ shrnul své dojmy šéftrenér Tomáš Dvořák.

Medailovou úrodu obstarala jediná disciplína, věhlas české oštěpařské tradice podpořili zlatem Barbora Špotáková, stříbrem Jakub Vadlejch a bronzem Petr Frydrych.

„Je to motivace i pro závodníky v dalších disciplínách a neměli k tomu ve třech případech úplně daleko,“ připomíná Dvořák čtvrtá místa koulaře Tomáš Staňka, překážkářky Zuzany Hejnové a páté mílaře Jakuba Holuši.

Nejúspěšnější česká mistrovství světa
Sevilla 199940 b.
Moskva 201337,5
Londýn 201737
Ósaka 200732,5
Edmonton 200130
Pozn. Žebříček podle bodování atletů od prvního do osmého místa, od vzniku samostatné ČR.

Za dva roky v katarském Dauhá ale může být český tým výrazně jiný. „Co dál? Sama nevím,“ přiznává Špotáková. „Příští rok chci běhat určitě, pak uvidím,“ tvrdí Hejnová. „Rozhodovat se budu po sezóně,“ přiznává Rosolová. Tři výrazné atletické osobnosti posledních let se pohybují na sklonku svých kariér.

„V momentě, kdy to ty lidí baví a naplňuje, jim určitě nebude nikdo říkat, že by měli pustit místo mladším, i když jsem si i já vyslechl, že jsme tam trčeli strašně dlouho, tady to snad nehrozí,“ věří bývalý desetibojař. „A obroda? Byli tu i výrazně mladší závodníci, dvě juniorky,“ připomíná.

Z mládežnických šampionátů navíc Češi letos přivezli pět zlatých, ale konkrétní jména pro budoucnost z Dvořáka nevypáčíte. „Byl bych sám proti sobě. Současná mladá generace je taková, že když o sobě uslyší, jak jsou strašně talentovaní, jdou jim ruce dozadu,“ varuje.

Reklama

Související témata: