Hlavní obsah

České atlety v Göteborgu těší teplo

GÖTEBORG

Příjemné sluníčko uvítalo o víkendu českou atletickou výpravu v Göteborgu, kde v pondělí začíná mistrovství Evropy a dobré počasí má alespoň do úterý vydržet. "Potěšilo mě, že je teplo, ale Skandinávie dovede být zrádná," vykládal překážkář Jiří Mužík při vzpomínce na extrémní chladno při loňském MS v Helsinkách.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Český výškař Svatoslav Ton.

Článek

Reprezentanty hned po příletu pobavil obhájce desetibojařského zlata Roman Šebrle. Na páse se zavazadly už zbylo jediné zavazadlo a on stále chodil a hledal svou bagáž. Až když už bylo jasné, že nic dalšího nebude ze speciálu vyloženo, Šebrle se nesměle přiblížil k osamocenému kufru. "No jo, vždyť ten je vlastně můj," uvědomil si se smíchem.

Tyčkařka Pavla Hamáčková zase líčila historku z běhu po parku u hotelu Gothia Towers. "Běžela jsem kolem laviček, kde si lidi četli a najednou přede mnou dva jeleni. Vyndám si sluchátka z uší, protože se nehýbali, tak jsem zkoumala, jestli to není maketa. Ale oni na mě jen koukali a neutekli," vykládala tyčkařka, jež do Švédska vyrazila s novým barevným sestřihem.

Ton zvažoval oholení

Reprezentanti se věnovali i vzájemnému seznamování, v rekordně početné výpravě 45 atletů se ne všichni znali. "Tak u čtvrtiny lidí nevím jméno," přiznávala Hamáčková. "Já většinu znám, jen na tu mladou dvoustovkařku jsme na letišti koukali," vyprávěl Mužík na adresu pohledné sprinterky Ivety Mazáčové.

"Vzhledem k tomu, že přišla ruku v ruce se čtvrtkařem Klvaňou, jsme pak vzhled moc nehodnotili. Navíc jako otec od rodiny tyhle věci neřeším," usmíval se Mužík. "Když nevím, kdo je kdo, tak se zeptám," říkal výškař Tomáš Janků.

"Dnes je ale spousta lidí namistrovaných na něco, co nic neznamená. Jakmile si někdo začne myslet, že je víc jenom proto, že třeba zaběhl stovku za deset šedesát, tak to je smutná záležitost. Mentalita sportovců se za posledních deset let hrozně změnila," mrzelo výškaře.

"A pak je tu třeba Honza Železný, který je naprosto v pohodě, a před kterým vždycky smeknu. Ale některým mladým je těžké to vysvětlit. Někdy nechápete," kroutil hlavou Janků, jenž jako jeden z prvních Čechů dnes zasáhne do soutěže.

Další výškař Svatoslav Ton zase přemítal, zda si má pro pondělní kvalifikaci nechat vousy. "Kdybych se oholil, říká se, že bych si zničil auru, ale zase bych pak nevypadal jako Rumcajs. I když já na tohle moc nedám," uvažoval. Každopádně si ale neodpustí svůj pravidelný rituál - předzávodní procházku.

Reklama

Související témata: