Hlavní obsah

Maratónská pitva skalpelem statistiky

Praha

V jakém věku pravděpodobně budete mít nejrychlejší maratónské časy? Který kilometr maratónu je nejrychlejší a který nejpomalejší? Jaký je průměrný čas maratónkyň a maratónců? To všechno a ještě mnohem více vyplývá z jedné německé studie, kterou si nechali udělat a vyhodnotit organizátoři závodu Hamburg Marathon.

Foto: Profimedia.cz

Statistika má cenné údaje, ale o jednotlivci nemusí vypovídat vůbec nic.

Článek

Proslulé přístavní město a důležitá dopravní tepna poskytla zajímavá data za 671 účastnic a účastníků zdejšího městského maratónu. Výsledky pro nás mohou být v mnoha směrech poučné.

Z nasbíraných dat například vyplývá, že nejrychlejší věkovou skupinou jsou maratónci mezi 25-34 let. To není zrovna žádným překvapením, protože právě do této kategorie spadá většina elitních běžkyň a běžců. Zajímavější je ale fakt, že lidé ve věku 35-44 a 45-54 jsou na maratónské distanci stále ještě rychlejší než lidé pod 25 let věku. Více zkušeností? Věkem ovlivněná lepší vytrvalost?

V tomto není mezi muži a ženami žádný rozdíl, ovšem podíváme-li se na průměrný čas dokončení, rozdíly už jsou patrné. Muži průměrně doběhli do cíle v čase 3:39 hodin, zatímco ženy až 4:07. Jsou tedy o téměř půlhodinu pomalejší. (Pro váš konkrétní případ z toho raději nic nevyvozujte, stále by se vám jistá Paula Radcliffe mohla vysmát přímo do obličeje.)

Pro muže i ženy je další parametr úplně stejný: Nejrychleji zaběhnutý kilometr je ten jedenáctý. Naproti tomu nejpomalejším kilometrem je u žen kilometr 35., u mužů až 40. Příčinou tohoto rozdílu bude patrně jiná strategie, co se tempa, ale i stravování během závodu týče.

Další zjišťovanou otázkou bylo, zda běžečtí respondenti dosáhli svého předem stanoveného cíle. Rozpětí úspěšnosti sahalo od 50 do 68 %. Nejrychlejší skupina 25-34 je schopna nejlépe predikovat svůj výsledek. Profesionálové zkrátka znají velmi dobře své možnosti a schopnosti. Právě oni splnili svá předsevzetí v 68 % případů. Obecně vzato také ženy se dobře vyznají ve své fyzické i psychické stránce ‒ jejich úspěšnost při dosahování stanovených cílů byla na 80 %. Oproti tomu pouze 61 % mužů dosáhlo na maratónu svého vysněného cíle.

Pokud by vás zajímala také příprava maratónců na závod, tak nejdelší přípravný běh před akcí tvořilo 30 kilometrů. Analýza přípravy po dva týdny před závody ukázala, že běžci a běžkyně snižují kilometráž nejprve o průměrných 9 %, zatímco už pouhý týden před závodem o 60 % v průměru, přičemž tempo běhu se v přípravě oproti předchozímu tréninku nijak zvlášť nemění.

Reklama

Související témata: