Hlavní obsah

Berlín zítra zažije boj. Padnou hranice lidských možností?

Berlín

Berlín by se zcela právem mohl nazývat největším maratonským městem světa. V tabulce nejrychleji zaběhnutých královských distancí vytrvalostního běhu jej najdete osmkrát v první patnáctce. Z pěti nejrychlejších časů světa se čtyři udály právě v hlavním městě Německa, včetně toho nejrychlejšího. Zítra čeká Berlín další velký boj. Jak dopadne?

Foto: Profimedia.cz

Berlínský maratón slibuje už po mnoho let napínavou akci.

Článek

Oči všech se obrací hlavně ke dvěma jménům: Eliud Kipchoge a Wilson Kipsang (oba Keňa). Berlín slibuje napínavé souboje na nejrůznějších frontách. Závod startuje ve čtvrt na deset ráno a ti nejrychlejší budou mít kromě jiného i výhodu v tom, že se vyhnou teplotám nad 20° C.

Olympijský šampión Kipchoge bude ve svých kristových letech obhajovat loňské prvenství. Zároveň se nechal slyšet, že se bude pokoušet zaběhnout osobní rekord, což by za dobrých okolností mohlo znamenat i rekord světový. V tabulkách jej od svěťáku krajana Dennise Kimetta dělí pouhých osm vteřin. Pokud samozřejmě nebudeme počítat Kipchogeho výkon za ne úplně standardních podmínek při projektu Breaking2, kde zaběhl dokonce 2:00:25.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I am very much looking forward to return to @berlinmarathon this Sunday.

Příspěvek sdílený Eliud Kipchoge (@kipchogeeliud),Zář 10, 2018 v 3:15 PDT

Své si ovšem z kytice slávy chce utrhnout i další keňský šampión Wilson Kipsang, v současnosti držitel čtvrté příčky světového žebříčku.

Historie bojů Kipchoge vs. Kipsang
2013 Kipsang vyhrává v Berlíně v novém světovém rekordu
2015 Kipchoge vítězí v Berlíně
2016 Kipsang vyhrává Berlín se čtvrtým nejrychlejším maratonským časem historie; Kipchoge ovšem vítězí v Londýně v osobním rekordu, ve třetím nejrychlejším čase světa
2017 Kipchoge vítězí v Berlíně; Kipsang odstupuje kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám

Zapomenout ale nesmíme ani na Zersenaye Tadeseho z Eritrey, současného držitele světového rekordu na půlmaratónu. Tento borec držel rekord na poloviční distanci celkem pětkrát. Ten poslední nikdo nepřekonal už osmý rok. Podle jedné z vědeckých studií je právě Tadese nejekonomičtěji běhající muž světa. Dokáže zužitkovat tuto svou devizu i na dvojnásobné vzdálenosti?

Zcela bez zájmu nažhaveného pole afrických běžkyň nezůstane jistě ani ženský světový rekord odolávající nájezdům už dlouhých 15 let. Bude se muset po neděli Paula Radcliffová rozloučit se svým prvenstvím vybojovaným v roce 2003 v domovském Londýně? Své k tomu jistě řeknou Tirunesh Dibabaová (Etiopie; současně na 3. místě), Gladys Cheronová (Keňa; současně 10. místo), nebo Edna Kiplagatová (Keňa, současně 22. místo).

Reklama