Hlavní obsah

Šlesingr dostal sodu od Šonky. Pak akrobatické figury v letadle kroutil sám

Praha

Pro někoho by byl běh na lyžích spojený se střelbou dostatečným adrenalinem, Michal Šlesingr ale sbírá ještě mnohem extrémnější zážitky. Seskoky s padákem, potápění, lezení po skalách či jízdy divokými peřejemi. Takový je svět dvaatřicetiletého Šlesingra mimo biatlonové tréninky, soustředění a závody. Ani v létě nezahálel a získával nové adrenalinové zkušenosti.

Foto: Sport.cz

Biatlonista Michal Šlesingr (vlevo) dostává rady od akrobatického pilota Martina Šonky.

Článek

S jachtařem Milanem Koláčkem objevoval v Bretani kouzlo oceánu. „Zajímává zkušenost, kdy člověk přes vlny neměl šanci vidět, loď byla pořád v náklonu a paluba pod vodou. Luxusní zážitek,“ popisoval nadšeně letošní mistr světa ze smíšené štafety.

Vybral si dárek k Vánocům

Kromě vodních radovánek zvládl i trochu ekvilibristiky ve vzduchu společně s pilotem prestižní série Red Bull Air Race Martinem Šonkou. Společný let zosnovala Šlesingrova manželka, dárek k loňským Vánocům si biatlonista vybral v létě.

„Dal mi pořádnou sodu, dělal se mnou všechny možná figury,“ smál se Šlesingr. Ale v akrobatickém letounu se jen nekochal. „Jednou mi to i půjčil, to byl masakr,“ přiznával.

Pilotní zkoušky má v plánu až na příští rok, přesto žádná nehoda nehrozila. „V akrobatu jsou dva penály a řízení plynu má pod palcem on, stejně se jede furt na plnej céres. A když jsme v hladině 300 až 1000 metrů, je schopen to kdykoliv vybrat,“ uklidňovalo Šlesingra.

Přetížení ho zaskočila

Zkusil si i akrobatickou figuru, přemet… „To byla spíš taková brambora do strany. Bylo vidět, jak to má Martin najeté, lepí jednu figuru za druhou, já si musel srovnat éro a pak v hlavě, co chci udělat,“ říkal biatlonista, který zažil dosud nepoznané přetížení. „Jednou jsme měli 8 G, což je pro něj běžná věc, pro mě to bylo fyzicky náročné, ale pecka,“ líčil.

Tečkou za Šlesingrovým adrenalinovým létem pak byl base jump, tedy skok z pevného bodu, v italském Brentu, kde takto zavzpomínal na tragicky zesnulého kamaráda a jednoho z průkopníků této disciplíny v Česku Martina Trdlu.

Teď už se ale trojnásobný medailista z MS plně soustředí na biatlon. Pomůžou na střelnici adrenalinové zkušenosti? „Říkal jsem si, že by mohly, ale na střelnici jde o výsledek a touhu být nejlepší, to je něco jiného. Spíš je to tak, že kdybych si ten adrenalin nedopřál, nebyl bych v pohodě,“ vysvětluje.

Reklama

Související témata: