Hlavní obsah

Atraktivní, suverénní ve SP a navíc bohatá. Soukalové se v životní sezóně hrnou milióny

Praha

Ruku v ruce přichází s vynikajícími výsledky ve Světovém poháru i zajímavá finanční odměna. Nejúspěšnější česká biatlonistka Gabriela Soukalová si na dosavadních osmi štacích v letošní sezóně vydělala přes čtyři milióny korun a mezi českými sportovci v bílé stopě nemá konkurenci. Šestadvacetiletá reprezentantka navíc může v dohledné době své konto ještě více přikrášlit.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová se v americkém Presque Isle ráda pochlubila dalším cenným kovem.

Článek

Soukalová letos prožívá mimořádně povedenou sezónu, což je před blížícím se březnovým mistrovstvím světa v Oslu Holmenkollenu skvělá zpráva pro všechny biatlonové nadšence. Letos už čtyřikrát triumfovala v individuálních závodech a v dalších se vešla vždy do elitní desítky, což jí vynese nemalé finanční odměny. Také skončila třetí ve smíšené štafetě a v Presque Isle naposledy nasměrovala ženskou štafetu zpět na nejvyšší stupínek.

Jablonecká rodačka dosáhla na prémiích částky 150 tisíc eur, což je více jak čtyři milióny korun. Tato suma je pochopitelně ještě před zdaněním a dalšími odvody, například do reprezentačního úseku.

Za výhru ve SP biatlonisté inkasují 13 tisíc eur, druhá pozice znamená přilepšení o 10 tisíc a za třetí místo je sedm tisíc eur. Odměna za start ve žlutém dresu činí 250 eur za závod, dalších 250 eur je za červené číslo pro vedoucí závodnici dané disciplíny. Vítězná štafeta si mezi členy rozdělí 20 tisíc eur, druhá 14 000 a bronzová 11 000. Celkem je ve hře v sezóně 2,5 miliónu eur na prémiích do individuálních závodů, skoro 900 tisíc na štafety a dalších 274 tisíc eur se rozdělí za celkové umístění.

Výdělky českých biatlonistů a biatlonistek:
letošní sezónaminulý ročník
Gabriela Soukalová4 milióny korun2,8 miliónu korun
Veronika Vítková1,1 miliónu korun3,3 miliónu korun
Lucie Charvátová400 000 Kčnebyla členkou A-týmu
Eva Puskarčíková300 000 Kčneuvedeno
Ondřej Moravec530 000 Kč1,85 miliónu korun
Michal Šlesingr420 000 Kč1,78 miliónu korun
Michal Krčmář110 000 Kčneuvedeno

Pokud Soukalová uhájí žlutý dres i na MS v Norsku a závěrečném podniku SP v Rusku, může se těšit na dalších 28 tisíc eur, zhruba 770 tisíc korun. Oblíbená biatlonistka už nyní překonala vynikající loňský ročník, v kterém vydělala 2,8 miliónu korun.

Druhá nejlepší Češka Veronika Vítková letos shrábla 1,1 miliónu korun, ale za minulým rokem docela zaostává. Lucie Charvátová se v premiérové sezóně mezi elitou obohatila o 400 tisíc korun. Z mužů má Ondřej Moravec 530 tisíc, jeho kolega Michal Šlesingr získal 420 tisíc korun.

Alespoň tři milióny korun si v minulosti v bílé stopě vybojovali skokané Jakub Janda s Romanem Koudelkou, pětimiliónovou hranici před osmi lety atakoval ve výtečné formě jezdící Lukáš Bauer. Skvělou sezónu má letos i slalomářka Šárka Strachová - desátá žena v hodnocení SP skončila třikrát na stupních vítězek a vydělala přes dva milióny korun.

Reklama