Hlavní obsah

Krasobruslař Verner oslavil stříbro perníkem a steakem

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Domácím perníkem od maminky a pořádným steakem od tatínka oslavil český krasobruslař Tomáš Verner stříbrnou medaili z nedávného mistrovství Evropy. Na větší oslavy s přáteli nebo fanoušky podle něj nebyl čas. Čekají jej zkoušky ve škole a návrat k tréninkovému maratonu. Za měsíc a půl totiž začne světový šampionát v Japonsku a na něm bude první český medailista z ME po 12 letech potvrzovat příslušnost k elitě.

Článek

"Objevily se sice spekulace, že za klopýtnutím na závěrečné exhibici v Polsku byly bujaré oslavy, nebylo to ale vlivem alkoholu nebo toho, že bych po nocích někde bloumal. Za vším stála jen únava," řekl ČTK čerstvý vicemistr Evropy.

Dvacetiletý rodák z Písku ke krasobruslařskému stříbru přidal další dvě medaile, pamětní od jihočeského hejtmana i českobudějovického primátora. Hejtman Jan Zahradník jej navíc obdaroval šekem na 30.000 korun. Od primátora Juraje Thomy Verner dostal encyklopedii Českých Budějovic. "Doufám, že při jejím dalším vydání se v rubrice významných osobností objeví už i vaše jméno," řekl Thoma.

Českobudějovický krasobruslař se z dějiště šampionátu v polské Varšavě vrátil domů teprve v pondělí. Při odbavování na letišti měl sice menší problémy, když jej nechtěli vpustit s hromadou plyšových medvídků od fanoušků, ale nakonec se prý s přimhouřením oka do letadla dostal. V Borovanech u Českých Budějovic, kde Verner bydlí, pak na něj čekala nejen večeře, ale i spousta vzkazů od fanynek.

Medaili do poličky

"Když jsem to na svých internetových stránkách viděl, vydalo by to na jednu učebnici anatomie," řekl s úsměvem český reprezentant. Právě zkoušku z anatomie bude Verner, student 1. ročníku pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu, za pár dní skládat.

Český krasobruslařský talent už ví, kam umístí cenný evropský kov. Pro sadu dvou malých za krátký program a volnou jízdu a velkou stříbrnou medaili za celkové umístění již vyčlenil speciální poličku, poblíž svých dosavadních největších úspěchů. "Myslím ale, že tam ještě nechám nějaký prostor. Polička je dost velká, tak doufám, že se mi jí podaří zaplnit," přál si.

Láska z mateřské školky

Druhý muž evropského krasobruslení v Polsku potvrdil, že patří do nejužší světové špičky. Za svým cílem jde tvrdě již od malička. Už v 11 letech dokázal na tréninku skočit trojitý skok, nejtěžšího axela pak o čtyři roky později. Jak přiznává, na led jej přivedla láska k dívce z mateřské školky. "Štěpánka však za tři roky skončila a já zůstal, i když ty začátky byly těžké," dodal dvacetiletý krasobruslař.

Verner navázal na úspěchy Petra Barny, který před 15 lety vybojoval v Lausanne evropský titul. Poslední českou medaili na evropské scéně získala v roce 1995 sportovní dvojice Radka Kovaříková, René Novotný, která byla v Dortmundu stříbrná.

Reklama