Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr má z MS již druhou medaili

ANTERSELVA

Český biatlonista Michal Šlesingr získal na světovém šampionátu v italské Anterselvě druhou medaili. Po stříbru v sobotním sprintu v úterý vybojoval bronz ve vytrvalostním závodě na 20 kilometrů. Porazit ho dokázali pouze bezchybný Francouz Raphael Poirée a druhý Michael Greis z Německa.

Článek

Další ze svých životních závodů rozjel Šlesingr famózně. Úvodní položku vleže zvládl vůbec nejrychleji ze všech a podpořen skvělým běžeckým časem se dostal do čela o pět vteřin před Nora Froda Andresena. Medailovými ambicemi českého biatlonisty však otřásla střelba vestoje, kvůli které přišel o cenný kov už v nedělním stíhacím závodě.

V úterý sice prvními třemi výstřely Šlesingr zasáhl terč, ale zbylé dva minuly cíl a zdálo se, že po dvou trestných minutách navíc vypadl ze hry o stupně vítězů. "Myslel jsem, že je po závodě. Ale spadlo ze mě potom napětí a střílelo se mi lépe," řekl spolupracovníkovi ČTK. Při další položce vleže se nenápadně posunul vzhůru, a když i poslední střelbu vestoje zvládl v tempu a bez chyby, vrátil se mezi adepty na medaili.

Šlesingr ztrácel na v té době druhého Nikolaje Kruglova z Ruska deset vteřin, ale vynikajícím finišem v závěrečných kilometrech na něj najel neuvěřitelných 24 vteřin a v cíli se dostal před něj. O pár chvil později však přijel na stadion Greis a díky nejrychlejšímu běžeckému času se vyhoupl do čela pořadí.

Björndalen závod nezvládl

Z toho jej zanedlouho sesadil bezchybně střílející Poirée a Šlesingr se současně propadl na bronzovou pozici. Pak mu nezbývalo než čekat, jak si povedou další soupeři Andresen a dvojnásobný mistr světa z Anterselvy Nor Ole Einar Björndalen.

Norský fenomén vypadl ze hry záhy, protože hned na první střelbě třikrát minul a nakonec skončil až na 32. místě. Zato Andresen střílel nečekaně přesně a po poslední "stojce" měl na Šlesingra k dobru šest vteřin. Začal ale tuhnout a ztrácet a na závěrečném mezičase před cílem na Šlesingra už o jednu vteřinu nestačil. Nepomohly mu ani informace od norským servismanů u trati.

Přes mohutný sprint protnul Andresen cílovou pásku o 1,9 vteřiny později než Šlesingr. "Sledoval jsem dojezd v buňkách s ostatními závodníky. Matthias Simmen mi hlásil, že Frode na mezičase už ztrácí. Přesto jsem netušil, zda to bude nakonec stačit, těžko se to odhaduje," řekl čtyřiadvacetiletý reprezentant, který se tak stal nejúspěšnějším českým biatlonistou v historii.

Dostál zlato neobhajoval

Žádný jiný z mužů totiž nezískal ze světového šampionátu dva nebo více cenných kovů z individuálního závodu. K zisku stříbra ze sobotního sprintu a úternímu bronzu mu poblahopřál i prezident republiky Václav Klaus.

Šlesingr zároveň navázal na zlato reprezentačního kolegy Romana Dostála z vytrvalostního závodu na minulém MS v Hochfilzenu. Nejzkušenější český biatlonista v úterý svůj titul neobhajoval, protože trenér Milan Janoušek dal přednost Tomáši Holubcovi. Právě on byl po Šlesingrovi druhým nejlepším Čechem na 43. pozici. Protlačit do bodované třicítky se ale nepodařilo ani třiapadesátému Jaroslavu Soukupovi a o příčku horšímu Zdeňku Vítkovi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články