Hlavní obsah

Skupina amerických kongresmanů požaduje bojkot her v Pekingu

NEW YORK

Skupina osmi amerických kongresmanů požaduje, aby Spojené státy kvůli porušování lidských práv v Číně bojkotovaly pekingskou olympiádu. Rok před začátkem her přišel s touto iniciativou republikánský kongresman Dana Rohrabacher, jehož rezoluci v pondělí obdržel příslušný výbor dolní sněmovny.

Článek

Rohrabacher požaduje, aby USA podnikly okamžité kroky vedoucí k bojkotu her, pokud čínská vláda nepřestane porušovat lidská práva ve své vlasti a podporovat režimy v Súdánu, Barmě a Severní Koreji. Člen Sněmovny reprezentantů přirovnal ve svém textu situaci k olympijským hrám v roce 1936, které se konaly v nacistickém Německu. Podobnou rezoluci předložila Kongresu také demokratka Maxine Watersová.

USA naposledy bojkotovaly olympijské hry v Moskvě 1980, země komunistického bloku na oplátku nepřijely o čtyři roky později do Los Angeles.

O možnosti bojkotu her už v dubnu hovořila i neúspěšná kandidátka na funkci francouzské hlavy státu Segolene Royalová. Ta uvedla, že by se mělo uvažovat o bojkotu příští olympiády, pokud se Čína nestáhne ze Súdánu, zmítaného občanskou válkou.

V minulých dnech z podobného důvodu pohrozil Číňanům také slavný režisér Steven Spielberg, který chce skončit s rolí uměleckého poradce organizátorů OH. Americkému filmaři, jenž má pomáhat s tvorbou zahajovacího a závěrečného ceremoniálu, se nelíbí, že Čína podporuje súdánskou vládu, jejíž armáda od roku 2004 v Dárfúru zabila přes 200 000 lidí a okolo 2,5 milionu přinutila opustit jejich domovy.

Reklama