Hlavní obsah

Armstrong je svatým Jiřím i králem Slunce

PRAHA

Americký cyklista Lance Armstrong opanoval titulní stránky takřka všech světových deníků. Noviny pějí na pětinásobného vítěze Tour de France oslavné ódy a shodují se na tom, že se navěky zapsal mezi sportovní veličiny.

Foto: archiv

Lance Armstrong

Článek

Obdiv sklidil nejen díky tomu, že vyhrál Tour popáté za sebou, čímž vyrovnal rekord legendárního Španěla Miguela Induraina, ale i za to, jak vyhrál. Závod byl dramatický až do samého konce a vítěze od druhého v pořadí tentokrát dělilo jen několik desítek sekund.

Svůj triumf vyšperkoval i dalším rekordem. Jedenatřicetiletý Texasan projel 3427,5 kilometru dlouhý závod průměrnou rychlostí 40,94 kilometru v hodině, což dosud nikdo před ním nedokázal. Armstrong vylepšil vlastní rekord, který stanovil v roce 1999, kdy Tour de France zajel průměrnou rychlostí 40,26 km/h.

Vítězův pátý zářez

"Lance Armstrong nabídl všechno, co člověk od takového závodu očekává," hlásá palcový titulek francouzského deníku L"Équipe. "Pátý zářez," konstatuje Libération, který cyklistu přirovnává ke světci. "Zvítězil v boji s rakovinou jako svatý Jiří nad drakem. A pak pětkrát za sebou vyhrál Tour de France," dodává list.

Le Figaro šel pro přirovnání jen o několik století zpátky a pasoval Armstronga za nového Ludvíka XIV. "Panoval Tour jako král Slunce v zámku ve Versailles. Pátým vítězstvím se zapsal nejen do historie, ale i do srdcí všech fanoušků cyklistiky," rozplývá se list.

"Vive le Lance," hlásá titulek deníku The Washington Post a připomíná obavy, které se objevily před startem závodu. "Báli jsme se, že se bude muset vyrovnávat s projevy nenávisti kvůli napjatým vztahům po válce v Iráku. Nakonec byl ale jediným dramatem závod sám," konstatoval autor.

Žlutý jako vždycky

Denver Post jde dál a pokládá si řečnickou otázku, kam až to Armstrong na Tour dotáhne. "Jednoho dne se i on začlení do průvodu bývalých vítězů závodu a v obleku bude vychutnávat slávu na Champs Elysées. Otázka zní - bude stát v čele jako ten nejlepší? Odpověď budeme znát možná už za rok," uvedl list.

"Klub pětinásobných vítězů Tour má nového člena," vykřikuje do světa španělský deník Marca. "Kdo vyhraje Tour, je nejlepší," dodává As. "Tady neplatí žádné kdyby nebo ale. Armstrong si zaslouží největší uznání. Teď ho čeká hon za šestým vítězstvím," věří As.

"Armstrong žlutý jako vždycky," konstatuje naoko znuděně italský deník La Gazzetta dello Sport. Ale už v podtitulku chválí: "Páté vítězství bylo jedinečné a zrodilo se po velkém boji. Duel s Ullrichem v ringu skončil až na body," vyzvedl list dramatičnost letošní jubilejní Tour.

"Nemoc jej změnila ve velkého šampióna. Je to král," píše o Armstrongovi deník Il Titteno.

Reklama