Hlavní obsah

Ve finále jen skeetařka Pilařová, junioři bronzoví

BRNO

Hlavní úkol, získat na ME další účastnická místa pro OH 2004 v Aténách, čeští střelci nesplnili ani v brokových disciplínách v Brně. Pouze skeetařka Iva Pilařová se probojovala do seniorského finále.

Článek

O to přišli v rozstřelu Jiří Gach na trapu a Jan Sychra ve skeetu. Další chabou náplastí je tak bronz juniorského týmu skeetařů a účast Radka Matušky ve finále této disciplíny.

Gachovi chyběl terč, Kostelecký zklamal

Sobotní dopoledne rozhodovalo o šancích českých střelců v trapu na finále a ve hře bylo i pět účastnických míst na OH 2004. Jiří Gach nastřílel čistých 25 terčů. David Kostelecký udělal tři chyby v sedmi prvních terčích a s 22 body byl bez šancí. Liptákových 23 bodů stačilo na první půlku 102 členného startovního pole. "Střílel jsem špatně. Nešlo mi to ani v přípravě, musel jsem změnit styl," hledal omluvu pro svůj výpadek nyní už exmistr Evropy David Kostelecký. Titul získal Francouz Yves Tronc.

Gacha čekal rozstřel šesti borců o tři finálové místa. Chybil hned v úvodu a skončil osmý. Finalisté dostali k postupu i účastnické místo pro Atény. "Rozstřel je loterie, postup jsem si pokazil už v pátek dvěma zbytečnými chybami. Mrzí mě to, protože už po několikáté jsem zůstal o terč za finále," litoval Jiří Gach. Nedařilo se ani juniorům. Robert Škorpík a Miroslav Matějík udělali pět chyb, Marek Machan jedinou, ale o finále mohli jen snít.

Elegantní padesátka

Střeleckou fantazii předvedl v sobotu Jan Sychra ve skeetu. Obě položky střílel s ohromnou lehkostí a elegancí, takže čistá padesátka ho katapultovala mezi favority. Bronislav Bechyňský se trápil stejně jako v pátek. V obou položkách udělal chybu na pátém stanovišti a ztratil šanci na boj o olympijské účastnické místo. Leoš Hlaváček začal čistou pětadvacítkou, ale ve druhé položce chyboval na čtvrtém stanovišti a klesl do třetí desítky.

Iva Pilařová sice chybovala dvakrát, ale do finále postoupila jako čtvrtá a v něm skončila jako nováček mezi elitou na velmi pěkném pátém místě, byť pětkrát minula terč. Titul po rozstřelu získala olympijská vítězka ze Sydney Ázerbájdžánka Zempfira Meftakhetdinová.

V juniorské kategorii nastříleli Radek Matuška, Aleš Hutař i Jan Kravec po 48 b. a prvně jmenovaný si přiblížil finále. Do něho se po 23 nedělních terčích probojoval jako šestý, a tak i po dvou chybách a neúspěšném rozstřelu skončil. Další dva zůstali ve druhé desítce, ale v týmové soutěži získali bronz.

Rozhodl už pátek

Martyrium skeetařů pokračovalo i v neděli. Hlaváček nastřílel čistou položku, ale jediný terč mu chyběl k účastnickému místu na OH, když zůstal ve druhé desítce. "To byl ten páteční z té dvaadvacítky," konstatoval smutně Leoš Hlaváček. Bechyňský jednou chyboval na třetím stanovišti a skončil ve čtvrté desítce. Sychra pustil terč už na prvním, ale se 122 body se dostal do rozstřelu o finále. Z něho jako první vypadl Nor Erik Watndahl, Sychra vydržel do páté série, pak mu ulétl na čtvrtém stanovišti terč z nízké věže. Do finále tak šel Francouz Franck Durbesson. Mistrem Evropy se stal téměř neporazitelný Ital Ennio Falco.

"Rozstřel je loterie. Mne mrzí páteční terč na osmém stanovišti. Už mi nějak scházela koncentrace, navíc neletěl rovně, vystřelil jsem pozdě. Nedělní chybná jednička byla také zbytečná. Musím se zbavit krátké ztráty koncentrace na začátku či konci položky," hledal příčiny Jan Sychra, který zatím jako jediný český brokař vybojoval účast na OH. Družstvu chyběl k medaili také jediný terč.

Reklama