Hlavní obsah

Francouzské basketbalistky jsou po osmi letech mistryněmi Evropy

RIGA

Francouzské basketbalistky získaly po osmi letech titul mistryň Evropy. Ve finále šampionátu porazily v Rize favorizované obhájkyně titulu Rusky 57:53 a udržely na turnaji neporazitelnost. Bronz získaly Španělky, český tým obsadil desáté místo.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ruska Karpuninová (v bílém) už ve finále ME nestihla ubránit Francouzku Miyemovou.

Článek

Už první vzájemný duel na šampionátu v rámci osmifinálové skupiny vyhrály rovněž Francouzky, přesto před finále rozhodně favoritkami nebyly. Ruské šampionky v čele s pivotkou Marií Stěpanovovou a americkou rodačkou Rebekkou Hammonovou navíc jasně opanovaly páteční semifinálový šlágr se Španělskem, v sobotu se ale vůbec nemohly prosadit.

Francouzky dirigované zkušenou Catherine Melainovou si do poločasu vytvořily více než desetibodový náskok. Jindy ofenzivně laděné Rusky dokonce vstřelily v úvodní půli jen 19 bodů. Před závěrečnou čtvrtinou byl náskok Francouzek již třináctibodový, až poté soupeř přidal v ofenzivě a stáhl manko na rozdíl čtyř bodů 51:55. V posledních dvou minutách mu však nevyšlo několik tříbodových pokusů a Francie už si zlato nenechala ujít.

Kouč Pierre Vincent využil ve finále netradičně kompletní kádr 12 hráček, z nichž se přes desetibodovou hranici přehouply pivotky Sandrine Grudaová a Emmeline Ndongueová. Francouzský tým prošel turnajem bez jediného zaváhání a získal historicky druhý evropský titul. Rusky prohrály finále potřetí z pěti posledních účastí: po prohře s Francií v roce 2001 je o čtyři roky později přehrály Češky. Mezitím získalo Rusko tituly v Řecku a Itálii.

V utkání o třetí místo porazily Španělky Bělorusko 63:56 a cenný kov získaly stejně jako Rusko už popáté za sebou. Pouze předloni se ale radovaly ze stříbra, na předchozích třech turnajích skončily rovněž třetí.

V utkání dvou odlišných poločasů favorizované Španělky uhájily vedení, které si vypracovaly do přestávky. Pod taktovkou křídelní hráčky Anny Montaňanaové, která dala celkem 16 bodů, získaly šestnáctibodové vedení. Soupeř měl nejlepší střelkyni v Anastasiji Veramejenkové, která rovněž zaznamenala 16 bodů, a vyhrál obě zbývající čtvrtiny, ztrátu ale nedohnal.

Páté místo a s tím spojené právo startu na mistrovství světa v České republice v příštím roce vybojovaly Řekyně, které se ve světové konkurenci představí poprvé v historii. V rozhodujícím utkání porazily Itálii 60:56, a to opět především zásluhou nejlepší střelkyně turnaje Evanthie Maltsiové. Opora českého mistra USK Praha dala 26 bodů a svůj průměr v Lotyšsku vylepšila na 22,6 bodu na zápas.

Basketbalové mistrovství Evropy žen v Rize:
Finále: Francie - Rusko 57:53 (30:19),
o 3. místo: Španělsko - Bělorusko 63:56 (36:20),
o 5. místo: Řecko - Itálie 60:56 (27:29),
o 7. místo: Lotyšsko - Slovensko 67:59 (31:27).
Konečné pořadí:
1. Francie, 2. Rusko, 3. Španělsko, 4. Bělorusko, 5. Řecko, 6. Itálie, 7. Lotyšsko, 8. Slovensko, 9. Turecko, 10. Česká republika, 11. Polsko, 12. Litva, 13.-16. Izrael, Srbsko, Maďarsko, Ukrajina.

Reklama

Související témata: