Hlavní obsah

Sportovci se již nemusí bát kofeinu

MONTREAL

Nový seznam zakázaných látek, tak jak jej po dvouletém výzkumu navrhli před týdnem experti Světové antidopingové agentury (WADA), schválil výkonný výbor agentury na svém dvoudenním zasedání v kanadském Montrealu. Mezi zakázané podpůrné prostředky ve sportu tak už nebude od 1. ledna počítán například kofein nebo pseudoefedrin.

Foto: internet

Kofein byl vyškrtnut ze seznamu zakázaných látek.

Článek

Nový soupis steroidů, stimulantů, prostředků krevního dopingu, narkotik a dalších drog, bude závazný pro všechny sporty a země, které přijaly antidopingový kodex.

Renovovaná listina bude ratifikována 1. října, kdy WADA zveřejní kompletní přehled zakázaných látek na své internetové stránce. "Nebylo to jednoduché. Existuje mnoho názorů, takže jsme o všem dlouho diskutovali," řekl prezident WADA Dick Pound.

Krok s dobou

"Museli jsme upravit listinu zakázaných látek, aby odpovídala moderní době a pokročilým znalostem," uvedl Arne Ljungqvist, šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Pound věří, že si antidopingová agentura získala od svého vzniku v roce 1999 určitý respekt. "Lidé nás berou vážně a děti mají o dopingu mnohem větší povědomí," konstatoval.

Neplatiči bez vlajky na OH

WADA má ovšem finanční potíže, protože nedostává domluvené platby z jednotlivých zemí. Už na červencovém zasedání MOV v Praze Pound pohrozil možnými postihy vůči neplatičům a v Montrealu prohlásil, že by na letních hrách v Aténách některé státy nemusely mít pověšenou národní vlajku a nehrála by se jejich hymna.

Rozpočet WADA se pohybuje okolo 20 miliónů dolarů. "Méně než šedesát tři procent nám zaplatilo a my doufali alespoň v osmdesát procent," rozčílilo Pounda.

Reklama

Související témata: