Hlavní obsah

Devět českých ironmanů si užije Havaj

PRAHA

Na tradiční havajský Ironman, vrchol sezóny dlouhých triatlonů, odjede 19. října celkem devět českých závodníků, kteří si v kvalifikačním systému zajistili účast. O start na Havaji usilovalo na čtyřicet tisíc triatlonistů, právo účasti si vybojovalo 1500 z nich.

Foto: ČTK/Jan Třeštík

Početné zastoupení bude mít Česko na triatlonové Havaji.

Článek

Přibližně patnáct českých zástupců se o týden později postaví na start osmého ročníku mistrovství světa v terénním triatlonu, kde silniční cyklistickou část nahrazují horská kola. Největší českou hvězdou bude v závodě profesionálů na trati o objemech 3,8 km plavání, 180 km cyklistiky a maratónského běhu Petr Vabroušek, který na Ironmana na Havaji zamíří již popáté.

Po předloňském 29. místě skončil před rokem devatenáctý, což je prozatímní české maximum. Jan Strangmüller skončil jen o tři pozice za ním. "Odjíždím s cílem se zlepšit," tvrdí Vabroušek, člen celku Author Praha. "Určitě by se mi líbilo opět se posunout o deset míst, ale spokojený budu i pokud na trati odvedu vše," pokračoval Vabroušek, který předpokládá, že z těch nejlepších ironmanů nebude v Havaji chybět nikdo.

Na mezinárodních závodech jej prakticky žádný český závodník ještě neporazil. "Spousta kluků si na mě brousí zuby a kdybych někomu přál, aby mě porazil, tak je to Honza Strangmüller. Výborně plave a jezdí na kole a pokaždé jsem jej až v závěrečném běhu předstihl. Vím ale, že to někdy skončí," dodal Vabroušek.

V terénním triatlonu skončil zatím nejlépe na 14. místě v roce 2000 Michal Piloušek. V kombinaci s Ironmanem byl dokonce třetí. Titul mistra světa v kategorii 50 - 54 let bude obhajovat Jiří Kokeš.

Reklama

Související témata: