Hlavní obsah

Sáblíková po zlaté obhajobě: Bylo to těžké, ale překrásné

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková završila zlatou sezónu titulem mistryně světa ve víceboji. V nizozemském Heerenveenu sice původně nechtěla startovat, ale... „Teď jsem vděčná trenéru Petru Novákovi, že mě k tomu přesvědčil,“ řekla po svojí korunovaci. Jako první rychlobruslařka v historii dokázala získat dvě zlaté medaile na olympiádě, vyhrát mistrovství světa i Evropy a celkově Světový pohár.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zdraví diváky v Heerenveenu, kde si na trati 1500 metrů dojela pro třetí místo.

Článek

Jak moc těžké bylo tohle vítězství na světovém šampionátu?

Bylo to sice moc těžké, ale překrásné. Ten bodový rozdíl je menší než loni. Soupeřky měly velkou motivaci mě porazit. Na každé trati to byla velká bitva, i když to tak třeba nevypadalo. Obhajoba titulu byla opravdu velmi těžká.

Přibližte svoji cestu za titulem?

Dobrý základ jsem položila na pětistovce. Na třech kilometrech to bylo jako vždycky náročné, ale porazila jsem Beckertovou, která jediná mě dokázala v téhle sezóně ve Světovém poháru dvakrát porazit. Ty nejdůležitější závody jsem ale vyhrála já. Hodně náročná byla patnáctistovka, ale když jsem skončila třetí, říkala jsem si, že by se to opravdu mohlo povést. Pět kilometrů strojí vždycky hodně sil. Trenér mi hlásil, o kolik vedu před největšími soupeřkami, takže závěr jsem si užívala. Jelo se mi dobře. Závody jsem odjela perfektně.

Takže byla těžší sobota nebo neděle?

Určitě sobota, i když v součtu najetých kilometrů byla neděle náročnější.

Vypadala jste po dojetí pěti kilometrů svěže, to vás vůbec nebolely nohy?

Bolely a bolí hrozně moc.

Kde jste vzala sílu na ten fantastický závěr sezóny?

Asi to bude v těch létech tvrdé práce, že jsem měla energii na tak náročnou sezónu.

Martina Sáblíková na MS v Heerenveenufoto: Reuters/Jerry Lampen

Byla nejtěžší ve vaší dosavadní kariéře?

Určitě. Byla náročná fyzicky i psychicky. Odpovědnost jsem cítila mnohem větší. Především na olympiádě. Toužila jsem po medaili a přivezla si tři, dvě zlaté jednu bronzovou. Ty dvě poslední akce, tedy finále Světového poháru a mistrovství světa ve víceboji, které se jely obě v Herrenveenu a týden po sobě, jsem se snažila si užít, ale tak krásný závěr sezóny jsem opravdu nečekala.

Po olympiádě jste nechtěla jet ani finále Světového poháru, ale ani světový šampionát...

To je pravda. Dlouho jsem netrénovala, bála jsem se, že nebudu ve formě a zklamu. Teď jsem vděčná trenéru Petru Novákovi, že mě k tomu přesvědčil. Jela jsem i kvůli fanouškům, kteří byli fantastičtí. V Heerenveenu je vždycky skvělá atmosféra.

Letos se nejel světový šampionát na jednotlivých tratích, ale Mezinárodní bruslařská federace ve svých statistikách počítá jednotlivé tratě v Heerenveenu jako mistrovské tituly. Dostaly jste za ně medaile?

Je to tak, při olympiádě se světový šampionát na jednotlivých tratích nejezdí. Program už je tak náročný. Malé medaile jsme nedostaly, ale organizátoři vyhlašovali všechny tratě, dostávali jsme květiny.

Co vás teď čeká?

V pondělí ráno jedeme domů. Přijali jsme pozvání do pořadu Mistr GS. V úterý máme setkání se sponzory, tiskovou konferenci a pak pojedu v Pardubicích při basketu na kole v charitativní akci. A potom přijde čas si odpočinout. Sezóna byla nádherná, ale strašně náročná, už se na odpočinek těším.

Reklama