Hlavní obsah

České derby vyhrála v Chuchli šestnáctiletá Slovenka z Panamy

PRAHA

České derby vyhrála šestnáctiletá slovenská jezdkyně působící v Panamě María Magdalena Rossak s jedním z favoritů Talgadem. V prestižním dostihu v pražské Velké Chuchli zvítězila žena teprve podruhé v historii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Maria Magdalena Rossak s koněm Talgadem se raduje z vítězství v Českého derby.

Článek

Svěřenec trenéra Filipa Neuberga Talgado se zpočátku v dostihu na 2400 metrů držel na posledním místě, ale postupně se posouval dopředu a v cílové rovince jasně triumfoval. "To byl náš plán, už minulý dostih takhle běžel a vyšlo to," řekla po doběhu mladičká jezdkyně.

Druhý v dostihu dotovaném částkou 2,5 miliónu korun skončil se ztrátou tří délek Ulan s Jakubem Pavlíčkem a třetí byl Miracle Match s Filipem Minaříkem.

"Měl jsem problémy se dostat do dostihu, ale koník měl neuvěřitelný závěr. Jsem rád, že ukázal sílu," řekl Minařík, který jezdí v Německu a České derby jel po 14 letech. Nezlomil tak rodinné prokletí v Československém nebo Českém derby, které zatím nikdo z Minaříků nevyhrál.

Podle jeho slov výhra mladé jezdkyně dokazuje, že v dostihovém sportu je možné všechno. "A to je na našem sportu nejkrásnější. A jestli jsem prohrál s někým mladším? Už jsem určitě porazil i starší," smál se pětatřicetiletý Minařík.

Talgado vyhrál v rekordním čase

Talgado vyhrál v rekordním čase 2:28,46, kterým překonal o více než sekundu výkony klisny Ohne Sorge z roku 2003. Magdaleně Rossak svěřil koně britského původu jeho majitel a otec jezdkyně. Navzdory pochybnostem z okolí se mu tento tah dokonale vyplatil. "Kůň je skvělý. Díky všem, kteří mi dali tu šanci," prohlásila Rossak.

"Měla úplně nejlepšího koně v dostihu, víceméně ji tam odnesl. Její jezdecké umění je teprve na začátku a pod stejným koněm, jako měli ostatní, by nedokázala konkurovat," tvrdil Ferdinand Minařík, jeden z nejlepších žokejů své doby.

Jedinou ženou, která před ní vyhrála derby, byla v roce 1972 Miloslava Hermansdorferová. "Ti, co nás kritizovali, si teď mohou udělat hodnocení," řekl Peter Rossak. "Odsuzovali nás, že dáváme šestnáctileté děvče na koně, ale my jsme jí věřili, protože víme, že jezdí dobře. Šla si za svým snem a tvrdě pracovala, aby se do derby dostala. Nebylo to jen tak," uvedla matka jezdkyně Drahomíra.

Největší favorit byl unavený

Na pátém místě doběhl podle sázkových kanceláří největší favorit dostihu slovenský Bribon. "Nechtělo se mu cválat jako jindy, byl možná unavenější. Průběh dostihu jsme neměli ideální," řekl žokej Zdenko Šmida serveru paddock-revue.cz.

Dostihový mítink v Praze-Velké Chuchli:
90. Fortuna České derby (2400 m, dotace 2,5 miliónu korun):1. Talgado (Rossak, trenér Neuberg, stáj Lider Racing), 2. Ulan (ž. Pavlíček), 3. Miracle Match (ž. Filip Minařík). Čas: 2:28,46 - rekord dostihu. Výrok: lehce - 3 - 3 3/4.

Reklama