Hlavní obsah

Svobodu pobolívá sval, prý je to znamení formy. A věří mu i legenda Jackson

BARCELONA

Když měl slavný britský překážkář a nyní expert BBC Colin Jackson pro deník Guardian vyjmenovat pět svých hvězd pro mistrovství Evropy, vybral mezi nimi i Petra Svobodu. Český překážkářský rekordman má tak o motivaci víc, aby s modrým číslem na hrudi zaútočil v Barceloně na evropskou medaili. Svoji misi zahájí ve čtvrtek před jedenáctou hodinou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Překážkář Petr Svoboda touží po medaili z evropského šampionátu.

Článek

Co jste říkal poctě od Colina Jacksona?

Já to ještě nečetl. Tak doufám, že ho nezklamu, je pěkné, když taková legenda tohle napíše. Bude mě to víc motivovat, tak doufám, že ta bolístka zmizí. (úsměv)

Ve čtvrtek zahájíte svůj boj o evropskou medaili, cítíte zvyšující se napětí?

Nervózní nejsem vůbec, zatím nemám být proč. Hlavně o soupeřích pořád něco vím, ví dám se s nimi na rozcvičováku, takže spíš je to v takovém kamarádském duchu.

Poznáte, jak na tom vaši největší soupeři jsou?

Když jsem přišel na rozcvičovák první den, tak se zrovna Artur Noga strouhal o tartan, je dobitej jak čert. O Danielu Kissovi vím, že je po výronu. Jinak si myslím, že jsou všichni v pořádku a nabití…

I vy?

Já doufám, že taky. Nechám se překvapit, protože je tu jeden malinkatý problém...

Jaký?

Mám lehce namožený sval, asi je unavený… Ale myslím si, že to není nic strašného. Jak říká trenér, většinou když je forma, tak něco bolí. Tak snad mi to ukazuje, že forma je.

Barbora Špotáková při problémech s loktem říkala, že se aspoň více soustředí na techniku. Platí to i u vás?

Mělo by. Při Odložilovu memoriálu jsem měl ještě větší problém s kolenem, soustředil jsem se jen na to, abych běžel technicky dobře a byl z toho český rekord.

Jak se vám líbí modré startovní číslo pro držitele nejlepšího letošního výkonu?

Vždycky se mi běželo lépe v roli favorita, teď to mám potvrzené i na čísle. Je to modré jako tartan, vypadá to hezky. Táta mi jako malému říkal Šmouline, tak bych třeba mohl být první šmoula, co vyhrál Evropu. (úsměv)

Jak vás bavilo slavnostní zahájení, kde jste nesl vlajku?

Bál jsem se, že nás tam nechají někde dlouho čekat ve frontě, ale bylo to dobrý, dali nám jídlo, vodu, pohoda…Až na konci jsem si s vlajkou trochu sedl, jak to bylo dlouhé.

Na hotelu všechno funguje?

Kromě internetu. Všichni nahoře to chytaj, jen já ne. Ale nevadí, hrajeme s Jířou (tyčkařka Ptáčníková – pozn. red.) adventuru Posel smrti 1 a 2. Každý na svém počítači, tak vždycky, když odběhne, snažím se dostat co nejdál, abych jí naštval. (úsměv)

Reklama