Hlavní obsah

Olympiáda mládeže: spousta zážitků, nová přátelství i podivné disciplíny

PRAHA

Když se spolu po dvoutýdenním pobytu v Singapuru loučili na ruzyňském letišti, vypadalo to jak na konci dětského tábora. Někteří účastníci premiérové olympiády mládeže rozchod oplakali, další si na poslední chvíli vyměňovali kontakt s parťáky z jiných sportů. Byla to prostě jiná olympiáda než ta „velká“, kde jsou medaile a rekordy na prvním místě.

Foto: Václav Mudra (ČOV)

Stříbrná střelkyně Gabriela Vognárová a bronzový kajakář Jiří Prskavec

Článek

„Překvapilo mě, jak obrovská to byla akce, čekal jsem to o hodně menší. Spousta dobrovolníků, starali se tam o nás opravdu skvěle,“ hodnotil bronzový vodní slalomář Jiří Prskavec akci pro 3600 sportovců z 205 zemí.„A oba ceremoniály byly fakt nádherné,“ přitakává stříbrná střelkyně ze vzduchovky Gabriela Vognárová.

Organizátoři se snažili mladé reprezentanty zabavit i mimo tréninky a závody. „Byli jsme k tomu trochu skeptičtí, nedovedli jsme si představit, jaký budou mít mladí sportovci zájem o olympijské ideály, hodnoty a rozdílnou kulturu. Praxe však předčila očekávání,“ přiznává generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Hrubec.

Výpravy na ostrov i besedy

Sportovní naděje tak nadchla třeba výprava na jeden z ostrovů. „Tam jsme lezli, jezdili na vodě... Byli jsme tam Češi a Španělé, se kterými jsme se hodně skamarádili, i když domluva byla složitější,“ vypráví Prskavec.

Večery zase mohli mladí sportovci trávit besedami s atraktivními hosty. „Každý den byla nějaká akce. Hned první večer tam byla Jelena Isinbajevová. I když těch olympijských vítězů mělo dorazit víc , tak jsme z toho byli trochu zklamaní,“ přiznává Vognárová.

„Ale i tak to bylo zajímavé, Isinbajevová vyprávěla, co všechno musela udělat pro to, aby byla tak úspěšná,“ vybavuje si Prskavec. „Pak byla třeba ještě nějaká beseda o ekologii, ale to jsme spíš nechali na trenérech,“ usmívá se Vognárová.

Vyprodané stadióny

Možné budoucí hvězdy si navíc užili pozornosti, kterou dosud nepoznali. „Hlediště bylo plné, na některé sporty se ani nešlo dostat. A fandili opravdu všem,“ nadšeně líčil Prskavec, jeden ze sedmi českých medailistů.

Mírné rozpaky tak přinesl snad jen rozdílný formát soutěží v řadě sportů, který měl více spojit sportovce z jednotlivých zemí například v kontinentálních štafetách, či rozvíjet jejich univerzálnost. A tak juniorský mistr Evropy Prskavec vybojoval medaili ve slalomu, ale na klidné vodě! „Pro mě tohle ale asi nebude, já radši divokou vodu,“ usmívá se. „Zajímavý byl formát head-to-head, kdy jsme jezdili ve dvojicích proti sobě a byl hned vidět rozdíl a kdo postupuje,“ říká.

Při propojování odlišných disciplín byly k vidění i kurióznější momenty. „Byla hrozná sranda koukat na sprintery při slalomu a naopak. A třeba jeden Kamerunec při tréninku vždycky nasednul a převrátil se. A takhle celý trénink. Pak se naučil pádlovat na slalomové lodi, tak mu nabídli výjimku, že může jet i sprint na jiné lodi, aby to zvládl. Ale on to odmítl a odjel to na rychlostní lodi, tak byl za hrdinu,“ popisuje Prskavec.

Doplatila na regule

Jinde pak českým ambicím spojování disciplín uškodilo. Cyklistka Karolína Kalašová doplatila na zvláštní soutěž smíšených družstev na horských kolech, v časovce, v bikrosu a v silničním závodě. „Přitom Karolína je vynikající na horském kole i v časovce. Na olympiádě by se jí houpaly na krku dvě medaile. Myslím, že Mezinárodní cyklistická federace i MOV si nyní drbou hlavu a věřím, že příště to budou oddělené disciplíny,“ doufá Hrubec.

Příště bude za čtyři roky v čínském Nan-ťingu, mezitím se talentovaná mládež v zimních sportech sejde v rakouském Innsbrucku.

Reklama